La part positiva és que la recerca a Catalunya té un nivell altíssim. La part negativa és que els recursos per fer investigació són cada cop més limitats. Aquest és el panorama que va exposar a Manresa el doctor Bonaventura Clotet, pioner en la investigació per eradicar la sida.

Clotet va destacar la importància d'implicar la ciutadania i la societat en general a invertir en recerca, i una forma de fer-ho és a través del mecenatge. Tot i així va lamentar que a l'estat espanyol la llei del mecenatge no és precisament estimulant. "Si tenim talent i gent molt preparada i molt bona, i no podem disposar de recursos per a la recerca biomèdica que pot ser capdavantera i un focus d'atracció mundial d'inversors, anem malament", va dir.

També va afirmar que aquesta situació obliga "els qui dirigim grups de recerca a acabar fent d'empresaris". Clotet és cap de la Unitat del VIH de l'hospital Trias i Pujol, director de l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i responsable de la Càtedra de la Sida i Malalties Relacionades de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC).

La càtedra celebrarà el 14 d'abril una gala benèfica a la Vall de Bianya, a la Garrotxa, per recollir diners que serviran per formar investigadors. L'any passat la cerimònia es va fer a Món Sant Benet, i es van recollir més de 50.000 euros. "Si les universitats poden destinar beques a ajudar els estudiants que acaben amb bona nota a fer el doctorat en centres d'excel·lència, estarem formant molt bé la gent i s'elevarà el nivell del país".

L'equip d'investigació que dirigeix Clotet treballa en una vacuna per curar la sida i investiga amb immunoglobulines "que tenen la capacitat de bloquejar el virus i destruir on s'amaga. Amb això creiem que anem cap a l'eradicació de la malaltia". Actualment es treballa al laboratori, i no serà fins a final del 2017 o principi del 2018 que s'assajarà en humans.