Els dos models de mercat a Manresa es mouen entre la decadència i la vitalitat

Mentre el de la Sagrada Família té capacitat per atraure més clients, el Puigmercadal debat com ser més competitiu

16.02.2016 | 11:10

Dos mercats a Manresa i dues realitats diferents. Els paradistes del Mercat de la Sagrada Família s'esforcen cada dia per no perdre clientela i afronten l'activitat diària sabent que la competència és dura i que han de ser més bons venedors. Però respiren optimisme. L'esforç dels paradistes del Puigmercadal va en la mateixa direcció, però veuen el futur amb incertesa i preocupació pel tancament de parades. El model de mercat i la seva gestió són la clau de la cara i la creu.

El mercat de la Sagrada Família és de titularitat privada i les persones que hi venen productes són propietaris de les seves parades. Això obliga els paradistes a haver de resoldre ells mateixos els problemes del mercat i fa que tinguin complicitat entre ells per mantenir al dia les instal·lacions i a diferenciar-se de les grans superfícies que tenen als voltants. «Som un mercat amb mentalitat de gran superfície», explica l´administrador, Josep Maria Sánchez. En aquest sentit s´hi han anat fent millores amb la finalitat que resulti còmode per al client passejar-hi i s´incideix especialment en la higiene.

«A part, tenim parades de tot tipus on es pot trobar des de perfums, peix, carn... I els que són del mateix tipus també miren d´oferir productes diferents i així el client pot escollir entre una oferta variada. Ens diferenciem de les grans superfícies perquè aquí tenim productes frescos i de proximitat», explica el president del de la Sagrada Família, Josep Pallerés. El mercat té una clientela fidel –sobretot veïns de la Font dels Capellans i la Sagrada Família– que fa compres petites, però hi ve més d´un cop a la setmana, i també s´ha copsat que hi entra més gent jove a la recerca de productes alimentaris ecològics. El resultat és que de les 35 parades només n´hi ha tres de tancades.

Darrerament s´ha posat a debat la situació del mercat Puigmercadal arran d´un acte organitzar per la CUP per analitzar què hi passa, ja que actualment 12 de les 39 parades de la planta baixa estan tancades. Al pis de dalt, els 7 locals comercials estan sense ús des de fa anys. Darrerament, però, han reobert el bar. Des del 2010 fins al final de 2015 hi ha hagut 12 renúncies i 8 adjudicacions. Una situació provocada per la baixada de clients.

La gestió està concedida a la societat Mercat Puigmercadal S.L. ­–de la qual formen part uns quants paradistes– i les persones que regenten una parada paguen un lloguer. Els paradistes assenyalen que el mercat presenta un deteriorament important i hi calen obres. Esperen inversions del consistori per revertir la situació.

El gerent del Puigmercadal, mossèn Jacint Capdevila, reconeix que s´ha de fer un salt per posar el mercat al dia. «S´han d´oferir productes de qualitat per diferenciar-nos dels supermercats i cada venedor hauria de fer més atractiva la seva parada. Crec que s´hauria d´obrir a les tardes», explica, però aquestes intencions no es materialitzen.

Sí que s´ha volgut fer una primera passa. L´Ajuntament ha subs-tituït l´enllumenat i l´ascensor. Els pressupostos municipals inclouen una inversió de 110.000 euros per al condicionament i millora del mercat, però després faltarà implantar-hi un nou model perquè no es faci l´esforç en va. Per aquest motiu el consistori estudia la forma d´optimitzar el model de gestió i la viabilitat econòmica. Els paradistes veuen el futur amb incertesa, però esperen poder capgirar la tendència negativa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Manresa

Professionals sanitaris donen sang per fer-ne créixer les reserves

Hi participaran Manel Jovells, Anna Aran Solé i Marta Chandre Jofré, entre d'altres

Seminari de ´Social Selling´, avui a Manresa

Serà aquest dijous a L3 Formació Professional

Gairebé la meitat de Manresa es troba sense el servei diari de repartiment de Correus

Gairebé la meitat de Manresa es troba sense el servei diari de repartiment de Correus

Segons el sindicat CGT, actualment hi ha més de 20.000 cartes ordinàries acumulades i 1.500...

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema