«Ajudeu-nos a ajudar els nens. Us necessitem. No hi ha recursos». Aquesta ha estat una de les crides que ha fet aquest dimarts al vespre sor Lucia Caram als assistents a la presentació en societat a Manresa del projecte contra la pobresa infantil #Invulnerables, liderat per la Fundació Rosa Oriol al costat de l'Obra Social La Caixa i la Fundació FC Barcelona. L'acte s'ha celebrat a l'auditori de La Plana de l'Om, on han quedat plens tres quartes parts dels seients.

Una nodrida representació de la societat civil manresana, amb la presència de l'anterior i l'actual regidora de Serveis Socials, Mercè Rosich i Àngels Santolària, respectivament; representants de les penyes blaugrana, d'entitats, d'empreses i de professionals d'àmbits diversos, han seguit l'acte, que ha servit per fer entendre el projecte. De moment, #Invulnerables, que és pioner a Manresa, des d'on el model aplicat aquí es traslladarà a set municipis més, ha començat a funcionar amb 50 famílies.

L'ambició, ha manifestat Caram, és arribar a les 300 en dos anys i, en un futur no massa llunyà, la il·lusió és poder convertir l'actual plataforma d'aliments de la fundació en una sala de ball, o en qualsevol altre equipament. Voldrà dir que ja no cal donar menjar a famílies que ara no el poden obtenir si no és anant a buscar-lo a la plataforma.

Caram ha començat la presentació parlant d'un enamorament. «Estem enamorats d'una utopia, d'un repte, d'un somni». Aquest somni passa per ajudar els més febles a poder avançar. Ha dit que «comencem amb 50 famílies i acabarem amb 300» i ha destacat que per fer-ho possible «tenim al costat el millor club, el FC Barcelona, i el millor projecte, Proinfància de l'Obra Social La Caixa». A més a més, el programa treballa amb el govern de Catalunya i amb el de Manresa.

Un vídeo sobre el programa Proinfància ha donat pas a David Griera, director comercial de CaixaBank a Catalunya, que ha citat els 500 milions d'euros que destina La Caixa a la seva obra social, i els 50 al programa Proinfància. Ramon Garriga, de la Fundació FC Barcelona, ha posat de relleu que si el Barça s'ha implicat en aquest projecte és perquè el lema 'més que un club' no és només una frase feta. Ha parlat dels programes Barça Kids i Futbol Net, destinats a transmetre valors als infants en situació de risc d'exclusió social.

«Posar-nos les piles»

Abans de donar pas a l'equip de persones que porten a terme el programa a Manresa, amb Pilar Izquierdo al capdavant de l'apartat de projectes, i Guillem Perarnau del d'empreses, Caram ha fet una nova crida a «posar-nos les piles». Gabriel Prat, membre del patronat de la Fundació Rosa Oriol, el seu fill Gabriel, Perarnau, la psicopedagoga Yolanda Gordillo i la treballadora social Mònica Perramon han explicat el funcionament d'#Invulnerables. Prat ha remarcat que del que es tracta és de «trencar el cercle viciós de la pobresa hereditària».

Perarnau ha explicat que una taula formada per l'Ajuntament, Creu Roja, Althaia i l'ICS ha estat la responsable de seleccionar les famílies més vulnerables; Gordillo, que per a cada família es fa un pla a la mida «perquè cadascuna és diferent». Aquest pla de les seves necessitats es fa basant-se en cinc ítems: educació, salut, habitatge, feina i vida social. Prat fill ha destacat la importància d'aconseguir que els clubs esportius els obrin les portes en pro de la integració dels infants que ajuden, i Perarnau ha repassat les institucions i empreses que hores d'ara ja s'han implicat en el programa: La Salle, Futbol24, El Puntal, la FUB, Althaia i la Fundació Ramon Martí i Bonet. Ha posat èmfasi en la solvència de totes elles. «No ens la volem jugar perquè tractem amb infants». Encara els en fan falta més, com ara corals i caus i esplais on els menuts puguin anar.

A banda, els calen diners (a la web www.invulnerables.org hi ha informació de com aportar-ne) i voluntaris per fer tasques com ara repàs escolar. Gabriel Prat, del patronat, també ha ofert dues opcions més per col·laborar: «prendre consciència i difondre del missatge». Una cançó de Gossos ha posat punt i final a la presentació.