Adam Majó ha pres el pols als veïns i comerciants del centre històric de Manresa en les tres setmanes que fa que és comissionat de l'Ajuntament al barri. En l'entrevista parla de les polèmiques que hi ha sobre la taula, com la conversió del carrer Sobrerroca en una via només per a vianants, la possibilitat que els bars puguin tenir terrasses cobertes a l'hivern i la problemàtica dels pisos buits que són propietat d'entitats bancàries.

Hi ha una polèmica pel carrer Sobrerroca. Els veïns consideren que ha de ser només per a vianants, mentre que els comerciants opinen que hi han de poder circular cotxes. Quina és la solució davant aquestes dues posicions tan antagòniques?

Sobre aquesta qüestió s'han d'aplicar tot un seguit d'accions polítiques i a mi no em toca exposar-les. Però puc dir que des del comissionat entenem que els vehicles no han d'entrar al Barri Antic. En aquest sentit el carrer Sobrerroca tard o d'hora ha de ser per a vianants, i millor que sigui d'hora. Està clar que els veïns hi han de poder passar amb el cotxe i també hi han de circular els vehicles de càrrega i descàrrega.

Però fins ara la ubicació de les càmeres de fotomultes no ha canviat i les modificacions en la circulació han estat mínimes, com volien els comerciants. En aquest sentit, quins canvis hi haurà?

Tampoc a mi em toca dir de quina manera s'ha d'aconseguir que el carrer Sobrerroca sigui per a vianants. No sé si s'ha de fer amb la càmera de les fotomultes o amb agents de la Policia Local. Els responsables a l'Ajuntament hauran d'aplicar les mesures que s'escaigui. Però és clar que seria millor que el Barri Antic fos exclusivament per a vianants. Creiem que és positiu per al barri perquè els carrers que funcionen a nivell comercial són només per a vianants. Tenim com a exemple els centres històrics d'altres ciutats.

Trobaran l'oposició dels comerciants.

Sobre la qüestió de si el carrer Sobrerroca ha de ser o no per a vianants, els comerciants no tenen una posició unànime. Hi ha comerciants partidaris de prohibir el trànsit en aquest indret. He parlat amb botiguers sobre aquest tema i he escoltat opinions molt diverses. L'associació pot tenir una posició, però si preguntem a cada una de les persones que hi té un comerç podrem veure que hi ha visions diferents.

Una altra qüestió és la demanda dels comerciants que els bars i restaurants puguin tenir terrasses cobertes a l'hivern.

No és una qüestió que m'hagin demanat i, a part, encara no m'ha vingut cap propietari de bar o restaurant demanant de poder disposar d'una terrassa coberta a l'exterior. Però bé, tot és estudiable. Si algú demanés poder-ne tenir, hauríem de veure si és possible i si beneficia aquell carrer o el Barri Antic. Sobre aquesta qüestió, s'ha d'estudiar cas per cas. En principi, sense veure l'especificitat de cada bar, sembla que un cobert per a la terrassa suposaria un obstacle visual i pot reduir l'espai. Però, com dic, s'hauria de veure.

En aquests moments no es pot ni estudiar cas per cas perquè hi ha una ordenança que prohibeix poder tenir una terrassa coberta al nucli històric, a diferència dels altres barris de la ciutat. S'estudiaria canviar l'ordenança?

Les ordenances es poden modificar a fi de bé. Primer hi hauria d'haver una proposta i estudiar-la, però com he dit, de moment cap propietari no m'ha demanat disposar d'una terrassa coberta, i no estem estudiant res en aquest sentit. Però si creiem que podria ser positiu per al barri, ho valoraríem.

Els veïns volen que es condicionin alguns solars abandonats i degradats del Barri Antic i que serveixin perquè els ciutadans hi puguin passejar. Aquesta iniciativa es portarà a terme?

Sí, i la intenció és portar-ho a terme abans de l'estiu. Ja n'hem parlat amb Fòrum. Hi ha un solar al carrer de Sant Francesc que és ideal per poder-lo condicionar i transformar-lo en un espai arreglat on els veïns puguin passejar. Té un cost petit perquè només s'hi han de col·locar bancs i arbres. I els membres de l'associació s'han mostrat disposats a ajudar a habilitar-ho.

L'Ajuntament va aprovar sancions per a bancs que tenien pisos buits. Quan s'aplicaran?

La intenció és aplicar les sancions. Però això preocupa més a les Escodines. Al Barri Antic, el problema és que són habitatges que necessiten obres per ser habitables i, és clar, fa falta una inversió per executar-hi obres.