Mesquita: mescla semilíquida d´orins i matèries fecals que hom treu dels dipòsits de les comunes i serveix per adobar els camps. Aquesta definició, la segona accepció que recull el diccionari per al mot mesquita, és la que, sorprenentment, dóna nom al passatge de la Mesquita de Manresa, i no el significat que la majoria de gent li atorgaria, un edifici destinat a la reunió de la comunitat musulmana i, sobretot, a l´oració.

El passatge de la Mesquita de Manresa és a sota l´escola Pare Algué, que comunica el carrer de Joan XXIII amb el del Bisbe Comas, obeint a la definició del que sol ser un passatge: un carrer curt, generalment sense cap travessia, que enllaça dues vies més importants i que té limitat el trànsit de vehicles.

L´historiador manresà Francesc Comas explica que a la capital del Bages hi havia hagut antigament un carrer Mesquita, que és on ara hi ha el carrer de Joan XXIII. D´aquí, del nom originari, en va sorgir i va quedar el de passatge de la Mesquita, tram que anava a parar a aquest carrer Mesquita, que és probable que rebés aquest nom pel fet que era un sector on hi havia cases de pagès, els baixos de les quals ocupaven vaqueries i comunes. Que mesquita tingui dos significats tan diferents i la relació que hi podia haver entre l´un i l´altre (l´ús volgudament despectiu) és un tema indicat per als estudiosos de l´etimologia de les paraules.

Comas explica que el carrer Mesquita també era conegut com pujada de Cal Maties, que era el nom d´una de les cases de pagès del vial, i també com a baixada de la Fàbrica Nova. Com a prova documental del primer nom amb què era conegut, el de Mesquita, aporta que l´any 1931 es va anunciar al diari 'El Trabajo' l´obertura d´una escola racionalista a la baixada Mesquita, darrere els Docks, que eren uns magatzems; i que a tots els anuncis dels anys 30 surten esmentats els noms de Mesquita i, també, de baixada de la Fàbrica Nova, que era la nomenclatura més popular.

L´esmentada escola racionalista era en una casa on avui hi ha un bloc d´habitatges de la Cooperativa de Lourdes (als baixos del qual hi ha la botiga de maquinària agrícola Lliró). En aquest indret també hi havia l´Ateneu Cultural Popular, patrocinat per la CNT i clausurat el 1934.

L´any 1976 el nom del carrer Mesquita es va canviar pel del carrer de Joan XXIII. «Es va dedicar al Papa, que va fer una visita a Manresa quan era cardenal de Venècia, com mostra un monument commemoratiu que hi ha a l´entrada de l´església de la Cova».