A l'Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa hi va haver l'any passat 26 donants d'òrgans, 11 més que no pas el 2014. D'aquests, 5 van fer donació d'òrgans, ronyons i fetge, 9 de multiteixits i còrnies, i la resta exclusivament de còrnies. Els últims anys hi ha hagut un increment notable de donació de teixits i còrnies. En aquest darrer cas la tendència a l'alça continua. Els dos primers mesos d'aquest any s'ha arribat a les 12 donacions.

Althaia disposa d'un grup de treball de Coordinació i Trasplantaments que és format per professionals mèdics i d'infermeria. És l'encarregat de planificar i executar les donacions i també fa tasques de sensibilització.

"Nosaltres històricament tenim un programa d'extracció i donació d'òrgans. Va fer un salt en quantitat a partir de la fusió. Des de llavors tenim una mitjana de 3 a 6 donants d'òrgans a l'any", als quals s'han d'afegir els de còrnia i els de multiteixits, explica Josep Maria Alcoverro, cap clínic de la unitat de medicina intensiva i coordinador del grup de trasplantaments. En el cas de les donacions de multiteixits comenta que pocs hospitals "tenen un programa com el nostre".

Des del 2009 fins ara els donants, els d'òrgans i els de multiteixits i còrnies, han anat creixent. Dels 7 que hi va haver el 2009 s'ha passat als 26 del 2015.

La mitjana de donacions "és la que ens correspon a nosaltres. Els hospitals grans juguen en una altra divisió", aclareix. Des del 2009 fins al 2015 els donants d'òrgans a l'Hospital de Sant Joan de Déu s'han mantingut estables. Entre 3 i 6. D'aquests s'extreuen una mitjana de 2 o 3 òrgans. "El nostre donant és bàsicament renal i hepàtic, i extraordinàriament cardíac i de pulmons".

En canvi, la donació de multiteixits ha anat creixent els últims anys, igual que la de còrnies. Es dóna la circumstància que els dos primers mesos del 2016 ja hi ha hagut 12 donants de còrnia. "Mai en la història d'aquest hospital no havíem tingut tants donants en tan pocs mesos".