El cas del sou del successor de l´actual President de la Generalitat, Carles Puigdemont, com a alcalde de Girona, Albert Ballesta, ha tornat a posar les remuneracions de càrrecs públics en primera plana. Cobren massa els alcaldes? Un bon lloc per trobar una resposta és en una comparativa. Pel que fa a Manresa, el resultat és que Valentí Junyent cobra un sou d´alcalde equiparable al d´altres ciutats similars.

A excepció del cas de l´actual alcalde de Girona -que volia cobrar 75.000 euros bruts a l´any però no ha obtingut suports polítics per aprovar-se el sou i s´ha quedat amb 28.000 euros- la remuneració de batlles de ciutats d´una dimensió equiparable a la de la capital del Bages no presenta grans disparitats.

L´alcalde de Manresa, Valentí Junyent (CDC), cobra 66.990 euros bruts l´any, dels quals 34.174 els posa la Diputació de Barcelona, on és diputat de Medi Ambient, i 32.816 euros l´Ajuntament.

El socialista Àngel Ros, a Lleida, té una retribució anual bruta de 70.092 euros i l´alcalde de Tarragona Josep Fèlix Ballesteros (PSC) la té de 67.068 euros. Les dues poblacions tenen a l´entorn de 135.000 habitants. Tant un com l´altre tenen una remuneració lleugerament superior a la de l´alcalde de Manresa.

A Sant Boi del Llobregat, amb uns 83.000 habitants, l´alcaldessa, Lluïsa Moret (PSC), cobra 68.482 euros, també una mica més que Junyent.

Totes aquestes són unes quantitats molt similars a les que va arribar a plantejar l´alcalde de Girona, Albert Ballesta, com a segona proposta al ple per aconseguir, ja a la desesperada, algun suport entre l´oposició: 68.500 euros. Durant les negociacions per aprovar el cartipàs, ERC-MES va fer un seguit de plantejaments. Pel que fa al sou de l´alcalde, Esquerra li plantejava un salari de 68.000 euros.

Al final, no ha estat cap de les quantitats que hi havia sobre la taula perquè l´equip de govern es va quedar sol i, ara mateix, el batlle de Girona només cobra per assistències a reunions. Són entre 20.000 i 28.000 euros bruts a l´any.

L´alcaldessa de Sant Cugat del Vallès (uns 85.000 habitants), Mercè Conesa (CiU), té un sou que s´enfila fins als 99.509 euros, en aquest cas exclusivament de la Diputació de Barcelona, d´on és presidenta. I hi ha alcaldes que ho combinen amb dos càrrecs més. És el cas de l´alcalde de Reus, Carles Pellicer (CiU), que també és senador i està a la Diputació de Tarragona. Fonts municipals han indicat que tan sols cobra com a senador i que ha renunciat a tenir salari com a diputat i com a batlle. Sí que rep les dietes per presidir els plens, però va renunciar a les retribucions per participar en organismes autònoms. Tot plegat serien un 93.000 euros.