Manresa continua el seu treball per impulsar la promoció del Camí Ignasià conjuntament amb aquells municipis per on transcorre el recorregut de 700 quilòmetres per on el pelegrí de Loiola va deixar la seva petjada l’any 1522, entre les localitats d’Azpeitia i Manresa.

Així, dijous passat l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, acompanyat pel regidor de Turisme, Joan Calmet, va participar en el primer fòrum de municipis bascos que es va celebrar a Azpeitia i que va comptar amb la presència de representants de les diputacions de Guipúscoa i Àlaba, del govern basc i de la pràctica totalitat dels ajuntaments implicats (Azpeitia, Azkoitia, Zumarraga, Urretxu, legazpi, Oñati, Zalduondo, Asparrena, Donemiliaga, Harana, Kanpezu, Kripan, Bilar, Guardia i Lapuebla de Labarca).

Valentí Junyent va qualificar aquesta trobada de “profitosa i important” per impulsar la col·laboració entre les xarxes municipals de Catalunya i Euskadi, dos països treballant plegats per un projecte en comú com és el Camí Ignasià, que té moltes possibilitats d’èxit a l’hora d’anar a Europa per sol·licitar ajuts per al seu desenvolupament”.

Al seu torn, l’alcalde d’Azpeitia, Eneko Etxeberia, no va amagar la seva satisfacció per la celebració d’aquest fòrum i va assegurar que “tenim l’exemple de Manresa i ara ens toca a nosaltres començar a funcionar de manera organitzada i coherent. Sabem que ens queda molta feina per fer però estem convençuts que val la pena fer un esforç per mostrar i donar a conèixer el patrimoni que tenim”.

Per la seva part, la directora de Basquetour (Agència Basca de Turisme), Arantza Madariaga, va incidir en “l’encert d’implicar tots els municipis per treure el major rendiment possible a un producte turístic de gran potencial com el que tenim a les mans”.

Aquesta reunió a Azpeitia -municipi natal de Sant Ignasi- és un capítol més del treball de col·laboració engegat entre el municipi basc i Manresa, i suposa el retorn de la reunió celebrada a Manresa el novembre del 2014, en què els responsables de l’ajuntament basc i responsables turístics del país basc van visitar la capital del Bages i van establir els primers compromisos del projecte comú per a la promoció del Camí Ignasià.

Reunió a Bellpuig

D'altra banda, divendres passat també es va reunir a Bellpuig la comissió de seguiment del conveni de municipis i ens catalans del projecte. Durant la reunió, el regidor de Turisme de l’Ajuntament manresà, Joan Calmet, va intervenir per donar a conèixer quin és l’estat actual d’execució del projecte Manresa 2022.

Per la seva part, la subdirectora general de Turisme, Carme Rubió, va presentar l’informe sobre la gestió del Camí Ignasià i les accions de promoció dutes a terme i previstes perla DireccióGeneralde Turisme i per l’Agència Catalana de Turisme. Rubió va proposar la creació, a mig termini, d’un òrgan de gestió del Camí que aglutini els diversos agents implicats, i va anunciar l’aprovació d’un nou decret d’allotjament turístic a Catalunya que regularà la modalitat del bed&breakfast, la qual representa una oportunitat per cobrir les necessitats del Camí en aquest àmbit.

Al seu torn, José Luis Iriberri va donar a conèixer l’informe sobre la creació de la xarxa internacional de ciutats i pobles del Camí Ignasià, i va fer una reflexió sobre la feina a fer a curt i mig termini en relació al desenvolupament i promoció del Camí.

La reunió va reunir alcaldes i representants de les localitats d’Alcarràs, Lleida, Bellpuig, Verdú, Montmaneu, Veciana, Igualada, Castellolí, Castellbell i el Vilar, Castellgalí i Manresa, així com representants del Monestir de Montserrat, de la Direcció General de Turisme, dels Serveis Territorials d’Empresa i Ocupació de Lleida i de la Catalunya central i de la Companyia de Jesús.