L´equip de govern de l´Ajuntament de Manresa ha redactat un informe en el qual es mostra obertament al contrari al projecte Portal de l'Agulla, que preveu urbanitzar i transformar part de l'entorn del parc amb la construcció d'un hotel, dos restaurants i una benzinera.

En el text, el govern manresà considera que el projecte planteja diverses problemàtiques ambientals i no s´ajusta a un model urbanístic sostenible. Per aquest motiu, un cop debatut i aprovat el text en la Junta de Portaveus d'aquest dimarts passat, el consistori farà arribar l'informe a la Generalitat, que li va sol·licitar.

La proposta, segons l'Ajuntament de Manresa, s´allunya del model d´estructura d´espais oberts que els estudis del Consorci de l´Agulla proposen i que són coherents amb el model territorial dels plans supramunicipals per al sector: el Pla Territorial Parcial de les Comarques Centrals i el Pla Director Urbanístic del Pla de Bages. Així, l´entorn de l´Agulla, a banda de ser un dels punts singulars de l´Anella Verda de Manresa, uneix les 500 hectàrees de regadiu del Poal i Viladordis, i els espais naturals de Santa Anna i les Gavarres vers la conca del Cardener, etc.

Igualment, segons l´informe, el Portal de l´Agulla incompleix els objectius dels planejaments de Sant Fruitós i Manresa, els quals estableixen que el desenvolupament dels terrenys situats a l´entorn del Parc de l´Agulla es realitzarà de manera conjunta i consensuada, per assegurar una ordenació adequada i on predominin els sòls destinats a espais i equipaments públics. De fet, el document recorda que la proposta de modificació se situa en un àmbit el desenvolupament del qual correspon al Consorci de l´Agulla, creat per determinar l´ordenació conjunta dels terrenys situats a cavall entre els dos municipis.

Conflicte amb la legislació

L´Ajuntament de Manresa també al·lega que el projecte incompleix la legislació urbanística vigent, pel fet que no es preveuen cessions de sòl destinats a sistemes públics i no es justifiquen raons d´interès territorial o estratègic que justifiquin un canvi de classificació del sòl, que actualment és no urbanitzable, amb la qualificació de zona preferentment agrícola. Pel que fa a mobilitat, la proposta comportaria un increment de vehicles privats al sector, i no estableix cap mesura per minimitzar-ne les afectacions.

Segons l´Ajuntament de Manresa, la proposta d´ubicar equipaments com una benzinera i un hotel i restaurants argumenta un suposat interès públic però en realitat constitueix un seguit de projectes més vinculats a una àrea de serveis de carreteres que a la prestació d´un servei públic de dotació del Parc de l´Agulla en benefici dels seus usuaris i, i que posi en valor l´entorn natural del parc. Per tot plegat, en fa una valoració negativa.