El salacot que hi ha al vestíbul de l'ajuntament de Manresa no és del Doctor Livingstone -suposo-, sinó d'un agent de circulació dels anys 50. Ben a la vora hi ha l'uniforme d'un agent de la unitat de motoristes dels anys 80 vestit de gala. Si la temàtica és policial, encara que siguin maniquins, van per parelles.

Tots dos hi són per obrir boca de cara a l'exposició de material de la guàrdia municipal/urbana-policia municipal/local que s'ha recuperat per celebrar els 150 anys de servei ininterromput.

L'1 de juliol del 1866 Manresa tenia vint mil habitants i va estrenar el servei de Guàrdia Municipal amb quatre agents: Miquel Padró i Carner, Valentí Martín i Mansó, Joan Camprubí i Prat i José Berenguer (d'aquest darrer es desconeix el segon cognom).

150 anys després han passat pel cos més de 700 agents, que han tingut 11 caps i han canviat els uniformes, utensilis i vehicles que utilitzen -no sempre millors dotats que la competència, els delinqüents-, però el que no ha canviat és que la història de la policia continua sent un reflex de la història de la comunitat.

Per exemple, amb els dos maniquins del vestíbul de la casa consistorial hi ha una Sanglas 400E que va utilitzar la Policia Local des del 1976 fins a l'any 1991.

Una moto mítica, la primera amb aspiracions de semblar-se a les grans motocicletes angleses i alemanyes que es van fabricar comercialment a Espanya, en concret a Catalunya.

Però l'exposició també ens ajudarà a recordar que entre els primers vehicles policials de quatre rodes hi havia l'entranyable i resistent 4L, en una època en la qual amics del que és aliè fugien en un veloç Seat 1430.

D'aquells quatre agents s'ha passat a una plantilla de 95, i durant tot aquest temps les coses han evolucionat una barbaritat, com recordava ahir el cap de la Policia Local de Manresa, Jordi Mora.

Hi va haver una època en què els agents portaven un duro (5 pessetes) per trucar des de les cabines si sorgia una emergència. Els primers equips de comunicació eren uns artefactes voluminosos i pesants que, mirats des de la perspectiva del WhatsApp, remeten a uns temps prehistòrics. Abans i ara, però, un policia és, sobre totes les coses, un servidor públic.