Segons l'Ajuntament, a Manresa hi ha un mínim de 14 punts on s'alimenten gats de manera clandestina, tot i que ho prohibeix l'Ordenança Municipal Reguladora de la tinença d'animals domèstics. Xesca Villalba, de Progat, entitat sense ànim de lucre que es dedica a esterilitzar i desparasitar gats de carrer d'aquests focus descontrolats des del 2011, assegura que n'hi ha un mínim de 40.

Villaba afirma que la situació a Manresa "és un desgavell". Com a exemple, posa que fa un any i mig van recollir una setantena de gats al costat de les vies del tren, a l'estació Manresa-Alta, i que actualment "s'ha tornat a desmarxar". Des d'aquest any, la Protectora d'Animals s'ha implicat en la feina per controlar aquests focus.

L'Ajuntament fa notar que el tema de l'alimentació clandestina està molt lligat al control dels felins i que, arran de la pràctica de deixar-los menjar, que no dubta que es faci amb la millor intenció, "deixen de dependre de la seva capacitat depredadora en tenir sempre menjar disponible. D'aquesta manera, la funció beneficiosa que podrien generar en el control de rosegadors i altres petits animals desapareix i, per contra, s'incrementa la seva proliferació, cosa que acaba comportant que el veïnat els vegi com una molèstia i acabin sent objecte de queixa per part seva".