Manresa posarà el seu gra de sorra en la conquesta del planeta Mart. Dilluns s'enlai-rarà la missió ExoMars de l'Agència Espacial Europea i de Rússia en la qual participa l'enginyer aeronàutic manresà Robert Guilanyà Jané. Treballa al Centre Europeu d'Operacions Espacials a Darmstadt, Alemanya. Aquests dies està especialment atrafegat "perquè estem acabant de preparar els últims detalls que falten per al llançament", ha explicat a Regió7.

Guilanyà Jané coordina un equip encarregat de calcular les trajectòries, òrbites i comandar el satèl·lit que està a punt d'enlai- rar-se. "Es tracta que es mogui com tu preveus", assegura.

El llançament s'ha programat per al dilluns dia 14 des del Kazakhstan si les condicions climatològiques i tècniques ho permeten. Es farà a 2/4 de 10 del matí, i és previst que al cap de 10 hores el coet se separi del satèl·lit, anomenat Trace Gas Orbiter. "El que farem és que el coet deixi el satèl·lit en òrbita. Llavors a final de juliol hem de fer una maniobra per apuntar-lo cap a Mart. Per si sol no hi arribaria. Aquests dies estem en plena activitat perquè tots els sistemes funcionin bé: els panells solars, l'antena... i assegurar-nos que no hi hagi cap problema.

Comenta que aquests dies previs a l'enlairament hi ha una mica de nervis. "ExoMars és la missió en la qual he estat més temps i tinc més responsabilitat perquè dirigeixo un grup de gent, i això posa pressió". Afirma que les hores prèvies es viuen amb una barreja de satisfacció, perquè el projecte es llança després d'anys de preparació, i també amb "els típics nervis" perquè tot surti bé.

El satèl·lit arribarà a Mart l'octubre, i un any més tard començarà la seva missió científica, que consistirà en l'estudi detallat de l'atmosfera de Mart i de gasos.

La missió la completa el robot Schiaparelli, que aterrarà a la superfície del planeta. Disposa de laboratori i càmeres. Però "bàsicament es tracta de provar tecnologia per poder aterrar a Mart" amb la perspectiva que el 2018 s'hi enviï una altra missió més ambiciosa per prendre mostres de l'interior de la superfície i estudiar, per primer cop, si hi ha molècules orgàniques al subsòl. Per a Guilanyà Jané, Mart és un planeta cobejat perquè "és a prop de la Terra, geològicament molt semblant i fàcilment accessible comparat amb altres. També hi ha el factor de si hi ha hagut o hi ha vida". En un plànol més futurista, comenta que si mai s'hi vol establir una colònia, "primer cal enviar-hi satèl·lits".