La Manresa que va mirar sant Ignasi

Santa Caterina i la Balconada estrenen faristols sobre les vistes de què va gaudir el pelegrí en els dos indrets

21.03.2016 | 07:35
El faristol instal·lat a la Balconada, on hi ha el Pou de Llum
El faristol instal·lat a la Balconada, on hi ha el Pou de Llum

Què va veure sant Ignasi quan va mirar la ciutat de Manresa i el seu entorn des del pla on hi ha la torre de Santa Caterina, provinent de Montserrat? I quan l'observava des d'on va tenir l'anomenada «il·lustració del Cardener», a la Balconada? Per gaudir del panorama que ofereixen aquests dos miradors privilegiats, l'Ajuntament hi ha instal·lat dos faristols amb sengles fotografies de les vistes. Salvant la distància de cinc segles, són les que devia veure sant Ignasi. En cadascuna hi ha marcats els elements més significatius (vegeu-los a sota d'aquest article).

Tant Santa Caterina com la Balconada, on hi ha l'escultura del Pou de Llum, s'han escollit, ha informat l'Ajuntament, perquè són dos indrets molt significatius de l'estada d'onze mesos de sant Ignasi a la capital del Bages, entre els anys 1522 i 1523, de la qual es commemoraran els cinc segles el 2022.

El pelegrí va arribar a Manresa des de Montserrat pel sector de Santa Caterina, on devia rebre una de les primeres vistes de la ciutat. Pel que fa al Pou de la Llum, que l'artista xilè Fernando Prats va instal·lar a la Balconada el 2008, és una escultura que forma part de la ruta ignasiana. Tal com sant Ignasi relata a la seva autobiografia, va ser a Manresa, mirant el riu Cardener, quan va rebre la inspiració i la força necessàries per iniciar el camí d'espiritualitat i de dedicació als altres (el que es coneix com Exímia Il·lustració del Cardener). El Pou de Llum identifica el lloc on hauria tingut aquesta experiència mística i transformadora.

Aquests faristols panoràmics formen part del conjunt d'elements instal·lats en el marc del pla de senyalització direccional i informativa dels principal indrets ignasians promogut per l'Ajuntament de Manresa i finançat per la Gerència de Turisme de la Diputació de Barcelona per a la identificació i posada en valor dels elements del patrimoni ignasià de la ciutat.

Les plaques, plafons i tòtems instal·lats, en conjunt, contenen informació relativa a la història i al valor patrimonial dels diferents elements senyalitzats i, sobretot, sobre la relació que sant Ignasi va tenir-hi. La informació es basa en la recerca històrica i inclou cites textuals de les principals obres de referència sobre la vida del pelegrí.

Es completa el pla de senyalització dels llocs ignasians

Després de dues fase que es van executar els mesos de juliol i desembre de l'any passat, ara s'han col·locat aquests elements informatius que faltaven. Així es tanca el pla de senyalització dels llocs ignasians que té com a objectiu l´acollida i orientació dels visitants i la identificació i posada en valor d´aquest conjunt patrimonial que esdevé un recurs estratègic per al desenvolupament cultural i turístic de la ciutat.

Aquesta actuació s'ha fet dins el Pla de senyalització turística de Manresa subvencionat per la Gerència de Turisme de la Diputació de Barcelona i forma part del Pla Director Manresa 2022.

El Pla Director Manresa 2022, així com la identificació dels llocs ignasians i la redacció dels continguts dels diferents elements informatius han estat fets per les empreses consultores Catemocions, SL i Quaderna, SLU, contractades per l'Ajuntament de Manresa. La producció i instal·lació han estat a càrrec de l'empresa SEÑALES GIROD, SL i gestionada conjuntament des de l´Oficina de Turisme, la Secció de Cultura i la Secció de Mobilitat de l´Ajuntament de Manresa. El pressupost total de l'actuació ha estat de 60.000 euros, subvencionats íntegrament per la Gerència de Turisme de la Diputació de Barcelona.

L'actuació s´integra, també, dins del projecte global de senyalització turística i patrimonial que, des de la preparació d'un manual d'estil que es va fer l'any 2009, s´ha anat executant per fases amb l'objectiu de donar coherència, visibilitat, utilitat i modernitat a la senyalètica que ha de reforçar el patrimoni cultural de la ciutat i el seu valor com a element que personalitza i dignifica la ciutat i com a recurs turístic de primer ordre.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Manresa

Surt al mercat l´aparell patentat per Althaia i la UPC per tractar la incontinència urinària

Una empresa basca va comprar la patent i comercialitzarà l'enginy inventat a Manresa, únic al món...

L´aplicació del bus de Manresa supera les 1.300 descàrregues

L'app de franc per a mòbil i tauleta amb la informació del servei és pot baixar des de divendres...

Althaia donarà 200 altes a supervivents de càncer, que seran atesos a primària

L'objectiu final és normalitzar l'atenció de la persona que ha superat un càncer i integrar-la en...

364.000 euros milloraran la connexió a peu del pont de Sant Francesc a la Renfe

364.000 euros milloraran la connexió a peu del pont de Sant Francesc a la Renfe

La Diputació pagarà l'obra, que adequarà un pas per a vianants del viaducte a l'accés a l'estació

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema