Les institucions europees estan convertint el continent en una fortalesa que impedeix el pas de milers de famílies que fugen dels conflictes armats que assolen regions senceres arreu del món. A pesar d'això, hi ha voluntaris i organitzacions humanitàries que treballen cada dia per ajudar els demandants d'asil.

Amb aquestes paraules, Olga Margalef, geòloga i cooperant a l'illa grega de Lesbos, va explicar divendres en un acte a la Casa Flors Sirera com els estats d'Europa han barrat les fronteres des del començament de l'anomenada crisi dels refugiats, una situació d'emergència provocada, entre altres factors, per la Guerra Civil Siriana. "El gener d'aquest any, la tensió s'ha desplaçat al camp d'Idomeni, en la frontera entre Grècia i Macedònia. A Lesbos ja no arriben tantes embarcacions com abans", va apuntar Margalef. Segons les dades de les organitzacions d'assistència als refugiats, es calcula que només a Idomeni hi malviuen unes 15.000 persones, de les quals 4.000 són nens.

Abans d'aquest canvi en les rutes migratòries, el gruix del tràfic de refugiats passava per l'estret de nou quilòmetres que separa Turquia de Lesbos, una illa tan gran com Mallorca. Els migrants, que encara travessen el mar amb unes pasteres Zodiac sobrecarregades i mal equipades, provenen majoritàriament de Síria, però també n'hi ha de l'Afganistan, Somàlia, l'Iran, Palestina, el Pakistan i, fins i tot, del Marroc. "Per fer el trajecte, cada persona paga 1.000 euros a les màfies", va alertar Margalef.

En aquest acte, organitzat per la secció comarcal d'Unitat Contra el Racisme i el Feixisme (UCFR), la responsable de la campanya de refugiats de l'Associació Catalana per la Pau, Teresa Palop, va assenyalar que, mentre que la societat civil europea s'ha mobilitzat per assistir els refugiats, els governs han respost a la crisi blindant els països.

Per la seva part, Margalef va lloar la "solidaritat" de la gent de Lesbos. "Vaig conèixer unes senyores d'entre 70 i 80 anys que, cada cop que arribava una pastera, baixaven a la platja per ajudar els adults, que estan molt fatigats, a portar els més petits", va recordar Margalef.