Les entitats del Consell Municipal de Solidaritat de Manresa i les persones afins a la tasca que s'hi realitza van realitzar ahir una reunió extraordinària davant l´actual situació de les persones refugiades i els darrers acords europeus en matèria d'acollida.

La trobada, amb la presència de la regidora de Cooperació, Àngels Santolària, va tenir l'objectiu d'intercanviar idees i recursos per poder donar una resposta conjunta des de les diferents institucions i entitats de la ciutat. El punt de partida és coordinar accions que tinguin visibilitat a Manresa i motivin la ciutadania a mobilitzar-se per salvaguardar els drets humans d´aquells que fugen d´un conflicte per a salvar-ne la vida.

Les aportacions de les entitats participants i del mateix Ajuntament es van sintetitzar en dos línies de treball:

Cridar als governs europeus a complir amb les seves responsabilitats: denunciar l´incompliment del dret internacional per part dels governs europeus amb l´acord signat la setmana passada i que preveu l´expulsió cap a Turquia de tots els refugiats que arribin a Grècia. «Els instem a protegir les persones en comptes de blindar les fronteres amb eines repressives i dissuasòries. No oblidem que l'article 14 de la Declaració Universal dels Drets Humans, reconeix el dret d´asil com a fonamental». Sensibilitzar a la ciutadania, per evitar qualsevol risc de criminalitzar a les persones refugiades, víctimes d´una guerra, i donar suport als programes preventius per la promoció de la solidaritat i l´empatia, i rebutjar la por a la diferència. Prioritzar els recursos per atendre adequadament les persones refugiades en comptes de utilitzar milions d´euros perquè alguns estats retinguin la circulació de les persones refugiades. Posar els avenços i eficiència de les societats del segle XXI a benefici de les persones, articulant adequadament l´acollida de persones refugiades, com a mínim d´aquelles quotes pactades, facilitant la voluntat humanitària d´acollida manifestada pels municipis, entre ells Manresa. Reconèixer la nostra responsabilitat per l´intervencionisme constant a l´Orient Mitjà, que ha desestabilitzat des de fa anys la zona i que es regeix per criteris econòmics i estratègics dels països de l´anomenat ´primer món´.

També, realitzar a Manresa activitats d´educació en valors i informatives per acostar a la ciutadania dades contrastades sobre les causes del conflictes: cicle «Persones Refugiades, un repte sense resoldre». Tindrà lloc del 27 d´abril al 15 de maig. Proposta educativa específica per a centres escolars. Campanya de promoció de la reducció de despesa militar i toc d´atenció als governs europeus davant el continu enriquiment que suposa la venda d´armes en els conflictes internacionals i, en concret, en la crisi de Síria. Un acte central amb la voluntat que la ciutadania manifesti el seu rebuig a qualsevol forma de violència i es recordi que Manresa és una ciutat acollidora i compromesa amb el bé comú i els drets humans. Es crea un grup de treball dins del Consell que treballarà en aquest acte de forma específica.

«Solidaritzar-nos, des de la Memòria històrica, amb la població civil de Síria, amb el seu patiment de deixar casa seva i la seva terra i amb la urgència que puguin tenir un futur digne».

El Consell vol recordar que, al llarg de la història, «només les solucions no violentes i de respecte a les persones, han permès resoldre de veritat els conflictes. Cal defensar conjuntament les conquestes fonamentals de la humanitat: l´ètica i els drets humans universals».

Qualsevol persona que vulgui col·laborar als actes es pot posar en contacte amb la Casa Flors Sirera o el Programa de Cooperació de l´Ajuntament de Manresa. Les institucions internacionals aconsellen que les mostres de suport es canalitzin a través d´ajudes econòmiques a les ONGD que estan treballant al terreny.