Íngrid Subirana Dalmau és una manresana de 30 anys que en fa cinc que viu a Bèlgica. Resideix a Gant, a la província de Flandes Oriental, a uns 60 quilòmetres de Brussel·les, però el seu primer any a Bèlgica se´l va passar treballant a l´aeroport de Zaventem, on hi van haver els atemptats

Com s´ha assabentat de la notícia dels atemptats? Coneix gent que era a l´aeroport de Zaventem o al barri de Maalbeek quan hi ha hagut les explosions?

Ho he sabut a través de la ràdio, anant cap a la feina. I sí, conec gent que ho ha viscut de molt a prop, ja que, durant el meu primer any a Bèlgica, vaig treballar a Zaventem, a les oficines de Sony situades just darrere de l´aeroport. Tots els meus excompanys i alguns amics han estat afectats d´alguna manera o altra per l´atemptat a causa de la proximitat de les oficines, però cap d´ells ha resultat ferit. Els que viatgen amb transport públic que s´han de desplaçar fins a l´aeroport i des d´allà agafar un autobús llançadora fins a les oficines també han vist afectada la seva rutina.

Quin ambient es respira?

L´ambient general és de tristesa i inseguretat. Ja va afectar molt la població quan els atemptats van passar a París, perquè se sospitava que hi havia terroristes amagats a Bèlgica. A més, vam estar uns dos mesos en alerta màxima i hi havia militars al carrer, a l´aeroport etc. A nosaltres no ens va afectar gaire perquè vivim relativament lluny, però a la gent que conec de Brussel·les els van recomanar no sortir al carrer durant un parell de dies.

A escala personal, l´han afectat els atemptats de París i, ara, els que hi ha hagut a Brussel·les?

Sí. Em crea una mica d´angoixa desplaçar-me en transport públic o anar a llocs on hi ha molta gent. El dissabte passat vaig anar amb unes amigues a Anvers i vam agafar el tramvia; a l´hora de tornar ens vam haver de desplaçar a la parada següent perquè hi havia bombers i policia. Havia passat alguna cosa que probablement no estava relacionada amb cap atemptat terrorista, però era el dia després de la detenció de Salam Abdeslam i va ser inevitable pensar que potser hi havia alguna alerta de bomba.

Va sovint a Brussel·les? Darrerament encara hi havia sensació d´inseguretat al carrer?

Ara fa tres mesos que no hi vaig, des de Nadal. Recordo que l´ambient era tens, hi havia militars al carrer amb armes. Quan vam anar-hi per Nadal, la filla del meu xicot no entenia perquè hi havia «homes armats» a l´aeroport i estava força intranquil·la.

I la seva família, des de Manresa, està tranquil·la?

És cert que la meva família està una mica intranquil·la, però contrastem sovint les notícies que arriben, ja que, de vegades, el que ells perceben és més alarmant que la realitat que estem vivint nosaltres a Bèlgica.