Les entitats que formen el Consell Municipal de Solidaritat de Manresa han decidit tirar endavant diverses iniciatives per explicar la situació dels refugiats a Europa i també les causes dels conflictes que han provocat que fugin dels seus països.

Manresa és un dels tres punts de primera acollida que hi haurà a Catalunya. Les persones refugiades rebrien atenció i assistència en un primer instant i, posteriorment, serien distribuïts per tot el territori. S'instal·laran a l'antiga residència de les germanetes dels pobres, ara propietat de l'orde de Sant Joan de Déu. Els altres dos llocs són a Barcelona i a la població de Tiana. Ara per ara, però, no se sap quan podrien arribar. El tema és a mans de la Unió Europea i dels governs.

Mentrestant, el consell ha programat diverses iniciatives informatives i d'educació en valors per donar a conèixer a la ciutadania dades sobre les causes del conflicte. Per aquest motiu s'ha programat el cicle "Persones refugiades", que se celebrarà del 27 d'abril al 15 de maig.

També s'elaborarà una proposta específica per a centres escolars, i un acte central "amb la voluntat que la ciutadania manifesti el seu rebuig a qualsevol forma de violència i es recordi que Manresa és una ciutat d'acollida i compromesa amb el bé comú i els drets humans". Per dur a terme aquest acte s'ha creat un grup de treball. Finalment, el consell ha resolt solidaritzar-se amb la població civil de Síria, "amb el seu patiment d'haver de deixar la casa i la seva terra, i amb la urgència que puguin tenir un futur digne.

Al respecte el Consell de Solidaritat ha fet una crida als governs europeus perquè compleixin les seves responsabilitats. "Els instem a protegir les persones en comptes de blindar les fronteres amb eines repressives i dissuasives". També a sensibilitzar la ciutadania "per evitar qualsevol risc de criminalització de les persones refugiades, víctimes d'una guerra" i a prioritzar recursos per atendre'ls adequadament. La reunió, que es va celebrar amb caràcter extraordinari, va ser presidida per la regidora de Cooperació de l'Ajuntament, Àngels Santolària.