Permetre per mitjà del nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Manresa que l'hipermercat Carrefour dels Trullols pogués créixer en superfície assegurava la urbanització del tram entre Decathlon i la carretera de Viladordis de l'avinguda dels Països Catalans, perquè una cosa anava lligada amb l'altra. L'hipermercat pagava aquesta obra. Amb l'arribada d'ERC al govern manresà de CiU, s'ha desestimat l'ampliació del centre comercial en superfície i, per tant, el tram esmentat dels Països Catalans quedarà pendent.

Demanat sobre aquest tema, el regidor d'Urbanisme en el mandat anterior, Ramon Bacardit, responsable de posar en marxa el nou pla general i de lligar l'operació Carrefour-Països Catalans, no ha volgut entrar a criticar la decisió de l'equip de govern, però sí que ha fet la reflexió que aquest canvi, per força, suposarà que "la ciutat haurà de trobar la fórmula per acabar l'avinguda dels Països Catalans".

La setmana passada es va saber al ple municipal que la Generalitat destinarà 2,7 milions d'euros a les obres per fer el tram entre la carretera de Viladordis i la plaça de Prat de la Riba de l'avinguda dels Països Catalans i, per defecte, que l'altre tram pendent (entre la carretera de Viladordis i Decathlon) quedarà penjat pel canvi de criteri quant a l'ampliació de Carrefour, que l'actual regidor d'Urbanisme, Marc Aloy, va avançar en una entrevista a aquest diari.

Connexió amb C-55 i C-16

Bacardit comenta que la col·laboració de la Generalitat s'ha aconseguit perquè "es va fer seva la part de discurs que la ciutat no està ben connectada amb la C-55 i la C-16". En canvi, la urbanització del tram entre la carretera de Viladordis i Decathlon es va haver de buscar per una altra banda. "Hi havia més fórmules que vam descartar", com ara que ho pagués l'Ajuntament, que se'n fessin càrrec els propietaris dels Trullols, que "és excessiu i desmesurat i no ho trobo lògic", o bé esperar que el desenvolupament urbà del sector est permetés fer aquesta obra, la qual cosa podria anar per molt llarg perquè, ara mateix, no és prioritari. L'opció de Carrefour "és la que ens va semblar millor", diu Bacardit.

Una prioritat del POUM

Recorda que "el vial que uneix la Pujada Roja amb Viladordis i Viladordis amb els Trullols és una de les prioritats del POUM per garantir quan es farà i amb quins recursos. No només fer dibuixos sinó assegurar-ne la viabilitat econòmica", que és el que es va aconseguir permetent que el Carrefour pogués ampliar en superfície els seus metres quadrats.

Per fer viable aquesta prolongació de l'avinguda, esmenta que també es va fer el pas perquè "no estigués condicionada al trasllat de les línies d'alta tensió", una modificació puntual del pla general que és la que es va aprovar en el ple de dijous de la setmana passada per tal que es pogués tirar endavant sense entrebancs el tram de l'avinguda pagat per la Generalitat.