Les primeres confraries van sortir abans de l'hora oficial. A 2/4 de 9 del vespre ja ressonaven els tambors dels Armats i feia estona que a la Baixada de la Seu hi havia congregades centenars de persones. La Germandat de Nostra Senyora de la Macarena va agilitzar el seu pas un cop va enfilar el carrer de Vallfonollosa. El resultat va ser una processó que es va cenyir més als horaris previstos, i és que fa anys l'organització intenta fer-la més àgil. L'altra gran batalla per tenir una processó més ben organitzada és que totes les confraries vagin a la mateixa velocitat, però només s'aconsegueix en el primer tram del recorregut.

Silenci sepulcral, al principi, a la Baixada de la Seu per veure sortir les diferents confraries, i especialment la de la Macarena. Els repic dels tambors, el soroll dels armats i les trompetes de les diferents bandes que acompanyaven els sant seguici es van convertir en la banda sonora de Divendres Sant en aquest punt de Manresa. Quan la Macarena va sortir de la basílica i es va alçar al ritme dels diferents portadors, els aplaudiments van trencar el silenci respectuós que hi regnava.

El pas de la Germandat de la Nostra Senyora de la Macarena a la Baixada de la Seu és més lent per la solemnitat del moment. És el punt on es concentren més persones per veure el seguici. Aquest any s'ha consolidat el pas a l'estil costalero, que es va estrenar l'any passat amb l'objectiu de d'alleugerir el ritme. Amb aquest pas, els portants no estan a fora sinó a sota de la figura religiosa i només se'ls veu els peus, i per aquest motiu les ordres del capatàs són fonamentals.

Homenatges

Sentit homenatge de la Germandat Nostra Senyora de la Macarena a l'hora de sortir de la basílica de la Seu. El capatàs, Joan Antoni Olivera, va animar els portadors i va lloar la Macarena amb la frase: "la més bonica!". Tot seguit va passar a recordar persones que han perdut recentment la vida.

Les primers paraules van ser dedicades a la jove manresana Mònica Naranjo, que va morir el cap de setmana passat en un accident de trànsit a la C-55 a Sant Vicenç de Castellet. La noia havia participat a la processó de Manresa i els membres de la confraria la coneixien. També va recordar les víctimes mortals de l'accident amb autocar a Freginals, també del cap de setmana passat. Les darreres paraules eren dedicades a les víctimes de l'atemptat terrorista de Brussel·les. "Perquè s'acabin els atemptats i l'horror ara mateix!", exclamava Olivera. Tot seguit, els músics de la banda que acompanyaria la Macarena al llarg del recorregut van interpretar El cant dels ocells.

El petit tram de la Baixada de la Seu es va fer amb lentitud i just abans de girar cap al carrer de Vallfonollosa es va interpretar, com és habitual, una saeta que tots els assistents van poder escoltar a la perfecció pels altaveus que amplificaven la veu de la cantaora. Més aplaudiments i algun crit de "ho feu molt bé!" per donar ànims als portants.

Després dels minuts de sortida, els més solemnes, la Macarena va agilitizar el pas i a les 21.20 ja havia baixat per la plaça d'en Creus i deu minuts més tard enfilava el carrer d'Alfons XII. El ritme era més àgil i el capatàs comentava a Regió7 que s'estaven complint els horaris previstos. "De fet, potser anem massa ràpids", afirmava.

Aquest any no ha desfilat la confraria de la Mare de Déu de la Soledat perquè no hi havia suficients membres per portar-la. A més, el recorregut de tornada es va escurçar per acabar més d'hora. En tancar l'edició encara s'estava fent la processó de Manresa. La tornada a la Seu s'havia de fer pel carrer de les Piques, Na Bastardes i Vallfonollosa. La Germandat de Nostra Senyora de l'Esperança Macarena, en canvi, havia de passar per l'Alfons XII per evitar els carrers estrets.