Segons han informat fonts de la PAHC Bages, actualment el Síndic "està investigant l'Agència de l'Habitatge per llogar pisos a uns preus per sobre els que estableix la Llei contra l'emergència en l'àmbit de habitatge i la pobresa energètica", que va ser aprovada per unanimitat al Parlament el mes de juliol passat, i "ha requerit informació sobre el tema a l'Ajuntament de Manresa".

Segons ha denunciat la plataforma antidesnonaments, els contractes de lloguers socials -els quals, recordem, es concedeixen a persones en risc d'exclusió residencial- "no respecten els paràmetres que marca la llei 24/2015, que fixa que el pagament del lloguer no superi el 10%, el 12% o el 18% dels ingressos ponderats de la unitat familiar". Aquesta part de la llei no es compleix, "ni de bon tros", segons la PAHC, ja que "el lloguer d'un pis segons un conveni signat el juny passat per l'exconseller Santi Vila i la Sareb ha de ser obligatòriament de 150 euros". Aquest acord xoca frontalment amb el que estableix la llei contra l'emergència en l'àmbit de habitatge, ja que si, per exemple, una família a la qual s'ha assignat un lloguer social cobra el subsidi d'ajut familiar per a aturats de 426 euros, "hauria de pagar, com a màxim, 42,60 euros de lloguer mensual" .

Davant aquesta contradicció entre llei i contracte entre el Govern i la Sareb, la PAHC Bages es pregunta si "la Generalitat dóna més importància als convenis amb la Sareb, que a les lleis emanades del Parlament". I insisteix que "aquest conveni és anterior a la llei i ha quedat modificat o superat per aquesta".

Fonts de la PAHC detallen que "l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i Fòrum, com a empresa municipal col·laboradora, marquen unilateralment un lloguer de 150 euros", i en el cas que una família no estigui d'acord amb aquestes condicions "no se li lloga el pis". Les mateixes fonts afegeixen que el preu del lloguer social "no ha d'estar condicionat per les possibles subvencions", ja que aquestes "estan subjectes a variables i mai són segures i perdurables". Membres de la plataforma afegeixen que "si la família no accepta una oferta no en rebrà cap més durant un període de 12 mesos, com a mínim".

Membres de la PAHC clamen el cel perquè aquests contractes de lloguer social "preveuen revisions del preu cada any a l'alça i mai a la baixa; s'hi estableix que, si el propietari fa obres de millora, pot incrementar-se el lloguer; o que a la vegada que es firma el contracte, es lliura un certificat d'eficiència energètica, malgrat que l'habitatge no tingui calefacció instal·lada i calgui comprar radiadors elèctrics, amb l'elevat cost d'energia que suposen".

L'oficina del Síndic de Greuges ha acceptat a tràmit la queixa, i ha requerit a l'Ajuntament de Manresa i a l'Agència de l'Habitatge "un informe i la documentació escaient" per comprovar tot el que afirma la PAHC Bages.