La família de la dona afectada per sensibilitat química que els últims dies ha dormit en un cotxe al carrer per evitar els possibles trastorns que li haurien causat unes obres que fan al pàrquing de la finca on viu ha trobat un habitatge on passar els propers dies. S'hi estarà fins que durin els treballs esmentats, que és previst que s'allarguin uns 40 dies.

Ho ha explicat a Regió7 el president de l'Associació de Persones Afectades per Productes Químics i Radiacions Ambientals, Santi Cutura, que és qui va denunciar públicament el cas.

Hilda Spínola i el seu marit, Daniel Fernández, van abandonar el seu domicili habitual quan el passat 21 de març es van iniciar les obres per remodelar el pàrquing Sam, al carrer Cardenal Lluch de Manresa, cantonada amb el Pompeu Fabra. La pols causada per les obres i els productes que es fan servir en els treballs li agreujaven la sensibilitat química múltiple que pateix, segons han dit. També estaria afectada per sensibilitat acústica. Per aquest motiu van prendre la mesura dràstica de deixar el pis i passar les nits al cotxe.

La promotora de les obres li va oferir la possibilitat de traslladar-se a un altre habitatge durant els treballs, però van declinar l'oferta argumentant que no eren llocs adequats ni garantien la puresa ambiental, ni de neteja, que requereix una malaltia d'aquestes característiques.

La família Fernández-Spínola es va adreçar a Serveis Socials de l'Ajuntament de Manresa en considerar que ha d'exercir la seva responsabilitat social davant d'aquest cas i vetllar per les persones amb vulnerabilitat.

Segons l'Ajuntament, se li va oferir l'ajuda que pogués necessitar i asseguren que en tot moment es va intentar evitar al màxim les molèsties. En casos de malalties com aquestes el consistori alerta les famílies afectades de llicències d'obres o activitats que es fan a l'entorn del domicili com per exemple tractaments fitosanitaris als jardins públics o arbres de la zona. En aquest es va complir el procediment establert.

Cutura ha assegurat a aquest diari que tot s'ha solucionat "perquè no passi ni una nit més al vehicle. Aquest és l'objectiu, perquè això és inhumà". Segons el seu parer, s'ha tardat massa a trobar una solució a aquesta problemàtica. "No és un tema corrent", afirma, "però com a entitat hem solucionat situacions complicades". Insisteix que "no hauria d'haver passat mai i entre tots ho hem reconduït".