La 24a edició de la Fira de l'Estudiant, que enguany tindrà una xifra d'assistència de rècord, se superarà la barrera dels 3.000 alumnes, va arrencar dilluns amb la visita de 800 estudiants vinguts d'una vintena de centres del Bages, el Berguedà i el Solsonès. Per a dimarts se n'esperaven més de 900, i dimecres (que és el dia dedicat als alumnes que ja estan cursant cicles formatius o batxillerat) 470. El darrer dia del certamen, avui, n'hi ha previstos més de 800 d'ESO a les instal·lacions del Museu de la Tècnica buscant orientació per al seu futur acadèmic. A tots aquests visitants, cal sumar-hi les persones que s'adrecin a la fira per lliure.

Dilluns, a les 11 del matí, quan la fira només feia un parell d'hores que havia obert portes, alumnes de l'institut de Puig-reig, de l'institut escola Sant Jordi de Navàs i del centre de formació PTT Manresa recorrien els vint estands ubicats al Museu de la Tècnica de Manresa. On s'acumulava més gent era davant de les sis cabines d'orientació individualitzada, on els estudiants feien cua per poder asseure's davant d'un professional que els donés informació i pistes sobre les seves futures possibilitats acadèmiques.

Cicles formatius, a l'alça

El taulell dedicat a la formació professional o als centres que ofereixen un ampli ventall de cicles formatius també s'hi acumulaven grups nombroses de gent, com davant l'espai de Batxillerat i Universitat. A l'estand de l'Escola d'Art de Manresa, per exemple, la seva secretària acadèmica, Anna Martí, assegurava que "cada vegada tenim més demanda per als cicles formatius que oferim [de grau mitjà, d'assistència al producte gràfic imprès; i el de grau superior, d'il·lustració]". I afegia haver notat que "els alumnes cada cop demanen més informació d'ensenyaments que no passen pel batxillerat. Es busquen altres vies, que s'ha vist que també són vàlides".

Un grup de tres joves alumnes de quart d'ESO de l'Escola Diocesana de Navàs (EDN), Marc González, Roger Liso i Ramon Vila, exemplificaven a la perfecció les paraules d'Anna Martí. Malgrat que aquests tres nois no estan interessats en estudis relacionats amb l'art, tenen clar que no volen estudiar batxillerat l'any que ve i, sense cap tipus de complexos, expressaven que "no ens hi veiem amb cor". Per això, ahir al matí portaven informació sota el braç sobre cicles formatius de grau mitjà relacionats amb l'esport i la mecànica. Roger Liso assenyalava que, avui dia, "tenir carrera ja no és imprescindible. Les empreses valoren més que tinguis un cicle i esti-guis ben format en una àrea específica". Tot i això, aquests tres estudiants, no descarten, en el futur, fer "el cicle de tècnic superior d'esports a l'institut Quercus de Sant Joan" o, fins i tot, "estudiar el grau superior Ciències de l'Activitat Física i l'Esport a l'INEFC".

Un altre grup de tres noies, en aquest cas de l'institut de Puig-reig, representaven l'antítesi del tres nois de Navàs. Paula Martínez, Fàtima Herbal i Clàudia Mate tenen clar que l'any que ve volen fer batxillerat. Martínez, que va admetre que treia "bones notes" i, per tant, podria "triar més endavant", deia que la "tiba el batxillerat científic", però que no n'està convençuda. Herbal sí que sap que vol estudiar el batxillerat social, però que després encara no té clar si es decantarà per "la gestió d'empreses o pel dret"; i finalment, Mate es vol convertir en "cirurgiana", tot i que reconeix que s'haurà d'esforçar "amb la física".

Mireia Pujantell, Marc Torrente i Gemma Soler, alumnes l'EDN, feien cua ahir a quarts de 12h per ser atesos a les cabines d'atenció individualitzada. Soler, que vol estudiar ADE o alguna cosa relacionada amb els idiomes, admetia que esperava que la fira l'ajudés a "esvair dubtes, perquè sé què és el que més m'agrada, però no sé cap on tirar". També tenia dubtes Pujantell, que vol estudiar algun cicle de grau mitjà relacionat amb l'economia, i que deia que "tanta informació no sé si m'ajudarà". Finalment, Torrente tenia les coses més clares: "m'agradaria fer el batxillerat científic per després estudiar alguna enginyeria".

L'àmbit universitari manresà, molt present a la fira, troba a faltar més presència d'alumnes de batxillerat, en aquests moments minoritaris en relació amb els d'ESO, i voldria elements de renovació en el format del certamen en les properes edicions.

Va visitar la fira l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, acompanyat de la regidora d'Ensenyament i Universitats, Mercè Rosich; el director territorial d'Ensenyament, Antoni Massegú; el president del Consell Comarcal del Bages, Agustí Comas; la coordinadora territorial d'Ensenyaments professionals, Mar Raluy; el vicepresident primer del Consell Comarcal del Solsonès, Francesc Xavier Mas; i el president de la Cambra de Comerç de Manresa i president de la Fundació Lacetània, Pere Casals, entre d'altres.