L'entitat Inshuti de Manresa, que té entre els seus objectius posar sota la llum pública la violació dels Drets Humans a la zona dels Grans Llacs, ha denunciat la vulneració dels drets de la líder ruandesa Victoire Ingabiere. Ingabire, que el desembre del 2013 va ser sentenciada a 15 anys de presó i traslladada a la presó de màxima seguretat de Kigali, "està en perill pel canvi de règim d'empresonament i d'alimentació que acaben de fer-li, amb el seu trasllat a una cel·la comunal i privant-la de l'alimentació externa que seguia fins ara per prescripció mèdica".

Inshuti s'afegeix a la denúncia feta per la Comissió dels Drets Humans del Consell de l'Advocacia Catalana "davant la greu situació de violació dels drets fonamentals" d'Ingabire, que va tornar al seu país d'origen el 2010 per presentar-se a les eleccions presidencials liderant una coalició de partits opositor al règim de Paul Kagame. Un cop va ser allà, no només no es va poder presentar a les eleccions sinó que va ser detinguda i condemnada el 2012 per conspiració contra les autoritats i terrorisme, entre d'altres.

Un procés molt irregular

La Comissió recorda les irregularitats que han marcat el procés a Ingabire, denunciades per organitzacions com Human Rights Watch i Amnistia Internacional, i instàncies internacionals com el Parlament Europeu. Fa notar que el mes passat "s'havia de realitzar la primera vista del recurs d'apel·lació davant la Cort Africana de Drets Humans i dels Pobles situada a Tanzània que va presentar Victoire" i que "les autoritats de Ruanda van endurir les condicions de la seva detenció sense cap justificació", fins al punt que no es va poder reunir amb el seu advocat, i "pocs dies abans de celebrar-se la vista, el govern de Ruanda va retirar la declaració per la qual acceptava la jurisdicció de la Cort Africana per tractar demandes individuals referents a violacions de Drets Humans per part de l'Estat".