El Col·legi Oficial de Treball Social ha lliurat la Medalla d'Or al Treball Social 2016 a la manresana Montserrat Bacardit i Busquet en un acte a l'Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona en què també es commemorarà el Dia Mundial del Treball Social.

El guardó -és la setena edició- incorpora enguany dues modalitats i també reconeixerà la treballadora social Paz Cué en la categoria de Significació del treball social en el moment actual, i la treballadora social Rosa Barenys en la categoria de Trajectòria professional, la mateixa que Montserrat Bacardit.

L'elecció de Montserrat Bacardit és un reconeixement a la seva llarga i intensa trajectòria de compromís en l'exercici de la professió, que s'ha reflectit en diferents facetes. La seva etapa professional es va iniciar el 1967 a l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa, on va exercir durant més d'una dècada.

També ha estat una destacada membre de l'equip de direcció i professora de l'Escola de formació social Torras i Bages (1973-1979), assistent social de l'Ajuntament de Manresa i cap dels Serveis Socials del municipi (1979-1985) i professora universitària de Treball Social a Barcelona (1985-2005).

En l'àmbit de la investigació, destaquen diversos estudis i publicacions sobre la planificació de les necessitats socials a Manresa durant els anys 80 i 90 i sobre l'exercici professional. Entre febrer del 2006 i maig del 2014 ha estat directora de la Revista de Treball Social RTS, impulsada pel Col·legi de Treball Social de Catalunya.