Pancartes, cassoles, xiulets i botzines van ressonar ahir a la tarda davant l'ajuntament de Manresa per palesar el malestar de la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca i el Capitalisme amb l'equip de govern de CDC i ERC, al qual acusaven de "total inoperància" per fer front a l'emergència habitacional. Unes acusacions que es van veure matisades després de la reunió en un comunicat en el qual reconeixien "l'esforç i la tasca realitzada per l'Ajuntament que podria donar com a resultat que els primers 10 pisos executats en cessió per a lloguer social podrien estar disponibles en dos mesos". Es referien a la via dels expedients de cessió obligatòria del pisos buits de més de dos anys per la via de la llei de la Iniciativa Legislativa Popular. Així mateix, posaven en valor que l'Ajuntament s'avingui a "presentar un quadre de casuístiques diverses en les quals es pugui garantir preus de lloguer justos amb el compromís que l'oferta d'ajudes estigui garantida". Malgrat tot, la plataforma va voler fer palès que hi ha compromisos que no s'han complert, com per exemple l'obertura d'expedients per "incompliment del deure de conservació del gran nombre de pisos buits en poder de bancs", així com alguns dels terminis anunciats per l'Ajuntament.

Per la seva banda, el regidor d´Habitatge de l´Ajuntament de Manresa, Antoni Llobet (CDC), no va voler rebatre els retrets de la Plataforma d´Afectades per la Hipoteca i el Capitalisme i va fer una crida a «seguir treballant més enllà dels desacords».

Segons Llobet, «és imprescindible no defallir perquè hi ha massa gent a la qual atendre». Així que mentre quedi majoritàriament clar que la taula de l´habitatge i els seus integrants van fent passes endavant per fer front a la situació, «no defallirem».

A banda de la PAHC, formen part de la taula de l´habitatge els representants dels grups polítics municipals, tècnics de les àrees d´habitatge i acció social, l´empresa municipal Fòrum, el comissionat pel centre històric, Creu Roja, Càritas i la Cambra de la Propietat.

El regidor d´Habitatge va explicar que la reunió d´ahir havia estat «constructiva» i que havia servit per explicar com evoluciona el programa d´inspecció i intervenció sobre els habitatges en mans de grans tenidors que tenen pisos buits des de fa més de 2 anys.

Llobet va destacar que l´Ajuntament està preparat perquè Manresa sigui un dels municipis que, quan tingui tota la seva maquinària a punt, pugui procedir a instar els bancs a la cessió obligatòria de pisos buits. Llobet va assegurar que els passos endavant que s´estaven fent en aquest camí es van exposar clarament durant la trobada, que va qualificar de «fructífera».

Va voler deixar clar que no es tractava d´una reunió entre el govern municipal i la PAHC sinó una trobada de la taula municipal d´habitatge, que aplega diversos col·lectius que treballen en aquest àmbit i «ningú s´estima tan poc el seu temps per participar en reunions com aquesta si no es fa per avançar en el camí de resoldre problemes d´una forma efectiva».

El regidor va recordar que l´Ajuntament té treballada la forma de procedir per exercir la demanda de cessió obligatòria d´habitatges i «seguim endavant amb el programa de les sancions coercitives». També hi ha «camins oberts per ampliar el parc d´habitatges de lloguer social de propietaris que no són grans tenidors», per exemple amb el programa de masoveria urbana de Càritas.