El nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal, en tràmit d'aprovació provisional, proposa un ajust del traçat de l'avinguda dels Països Catalans que permet exe-cutar-la mantenint les torres elèctriques d'alta tensió existents. Aquest fet suposa un canvi sobre el planejament vigent.

Durant anys un dels cavalls de batalla de l'Ajuntament ha estat el desplaçament de les línies elèctriques que encotillen el creixement de la ciutat pel sector est, una pretensió que s'ha vist afectada pel fet que la punxada de la bombolla immobiliària va fer renunciar a la consideració d'àrea residencial estratègica (ARE) per a aquest sector de la ciutat.

L'Ajuntament ha pressionat durant anys Endesa perquè traslladi les línies elèctriques que passen pel sector est en considerar que l'operació era necessària per no frenar el creixement de Manresa.

La idea era aprofitar el boom immobiliari per afrontar un tema considerat de primer ordre per als interessos de la ciutat.

L'acord no es va lligar i amb la crisi econòmica, la caiguda poblacional i la gran quantitat de pisos buits dintre del nucli urbà de la ciutat s'ha configurat un nou escenari en què s'opta per adequar la planificació urbanística a la possibilitat de fer créixer l'avinguda dels Països Catalans amb el finançament compromès de 2,7 milions d'euros per part de la Generalitat.

Una operació que queda coixa, ja que per connectar la rotonda Prat de la Riba amb els Trullols quedaria encara pendent el tram que va de la carretera de Viladordis al Decathlon i que s'havia de finançar amb les contrapartides obtingudes a canvi de facilitar l'ampliació en superfície de l'hipermercat Carrefour, una opció a la qual s'oposa el soci de govern de Convergència, ERC, en aquest mandat.

Estudi de costos

L'Institut Català de l'Energia va elaborar un estudi de costos per traslladar les línies elèctriques que podien encotillar el creixement del sector est.

L'estudi va tenir en compte les estimacions realitzades pels tècnics de l'Ajuntament i de l'empresa Fecsa-Endesa, i havia de ser el document neutral i de referència a l'hora de dur a terme l'obra per desplaçar les línies fins a la ronda est de la ciutat.

L'anterior equip de govern tripartit va assegurar en diverses ocasions que aquest trasllat era una de les seves màximes prioritats. L'ARE necessitava aquest moviment de línies i això feia que l'objectiu no fos només de l'Ajuntament, sinó també del Govern de la Generalitat.