Gairebé 900 alumnes de tercer i quart d'ESO i de primer i segon de batxillerat del Bages i el Berguedà van enfrontar-se, ahir, a les proves Cangur de resolució de problemes matemàtics. En el cas del Bages, els alumnes de 21 centres van desplaçar-se a l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (EPSEM). Pel que fa al Berguedà, els alumnes de tots els instituts de la comarca, excepte l'alt Berguedà, van reunir-se al pavelló de Berga. L'examen, que es va fer de manera simultània a diferents seus del territori català, consisteix en una prova d'entre 20 i 30 reptes matemàtics, de dificultat creixent i de resposta tancada, amb cinc opcions per a cada problema.

Als 600 alumnes que ahir van anar a la Politècnica de Manresa, cal sumar-hi els estudiants de primer, segon i tercer d'ESO, que enguany han realitzat aquest examen voluntari als seus centres. Es dóna la circumstància que en l'edició passada els joves de tercer d'ESO van dur a terme la prova a l'EPSEM, i que, per tant, la xifra d'assistents era força superior (més de 800 alumnes) que la d'enguany.

Ahir, a les onze en punt del matí, es respirava, al pati interior de l'EPSEM, un ambient bulliciós i festiu. El relaxament dels prop de 200 alumnes de primer de batxillerat que ja havien acabat la prova -començaven a les 9.30 h i finalitzaven a les 10.45 h- es mesclava amb el nerviosisme dels qui estaven a punt d'enfrontar-se a l'examen: els 270 de quart d'ESO i els 130 de primer de batxillerat. El fet que l'EPSEM divideixi l'alumnat en dos torns ha propiciat que la universitat manresana organitzi tallers i jocs relacionats amb l'enginyeria per als alumnes que no estan fent l'examen.

Rosa Giralt, sotsdirectora de Comunicació i Estudiantat de l'EPSEM, explicava ahir que aquestes activitats paral·leles, que es van estrenar l'any passat, "busquen introduir els alumnes de batxillerat al món de l'enginyeria". Per això, s'oferien 6 tallers de temàtica ben diferent: des de la geolocalització de minerals fins a les reaccions químiques espectaculars, la impressió en 3D i la programació d'Arduino.

Cangur a Berga

Al Berguedà 270 alumnes dels instituts de la comarca d'entre tercer d'ESO i segon de batxillerat van fer les proves al pavelló de Berga. També van fer la prova joves de 5è i 6è de primària i els de primer i segon d'ESO, tot i que al seu centre. Un cop acabats els exàmens, els joves van assistir a una xerrada a càrrec de Josep Rey i Manel Udina, del Museu de les Matemàtiques de Catalunya. Al Berguedà l'organització ha anat a càrrec del grup Pi3beta amb la col·laboració del consistori i el Centre de Recursos Pedagògics, la parròquia de Berga i la pastisseria Ballarà de Puig-reig.

Proves sense gaire pressió

El fet que les proves Cangur si- guin voluntàries i permetin a l'alumne apujar la nota, però en cap cas abaixar-la, fa que l'ambient previ als exàmens no sigui tan tens com el que es respira, per exemple, a la selectivitat. Alumnes de segon de batxillerat de l'INS Llobregat de Sallent, Carla López, Mònica Bruch, Marina González i Carme Ortiz, explicaven just abans de fer la prova que "no estem nervioses: és el tercer any que venim, i és un examen pel qual no cal estudiar, cal raonar".