Investigadors manresans usen bacteris per reutilitzar el metall de mòbils en desús

La tècnica és més econòmica i té un impacte ambiental menor que les que s'utilitzen actualment

12.04.2016 | 07:03
Investigadors manresans busquen la manera d´eliminar residus metàl·lics fent servir bacteris.
Investigadors manresans busquen la manera d´eliminar residus metàl·lics fent servir bacteris.

Fer servir bacteris per tractar i fer desaparèixer telèfons mòbils que ja no s'utilitzen. Un equip d'investigadors del Departament d'Enginyeria Minera, Industrial i TIC (EMIT) de l'EPSEM-UPC de Manresa han desenvolupat aquesta tècnica per a la recuperació de metalls procedents de telèfons mòbils en desús. Tot i que d'entrada s'està aplicant al camp de la telefonia, la tècnica es podria adaptar a altres tipus de deixalles electròniques com ara televisors, ordinadors i neveres. L'equip de treball està encapçalat pels investigadors Antonio David Dorado, Montserrat Solé i Xavier Gamisans.

En el procés, tal i com ja va avançar Regió7, es posen en contacte deixalles electròniques que contenen metalls com ara el coure, l'or, el crom, el zinc, el níquel i l'alumini, entre d'altres, amb bacteris per aconseguir extreure'ls i donar-ne un nou ús. En comptes d'atacar químicament els residus, s'aprofita la capacitat d'oxidar que tenen determinats microorganismes regenerant els agents responsables de l'extracció i reduint la utilització de reactius i d'altes temperatures.

Aquesta tècnica s'ha començat a posar en marxa amb plaques de circuit imprès de mòbils, però es podria fàcilment adaptar a altres tipus de deixalles electròniques com ara televisors, ordinadors o neveres, segons els experts.

Procés econòmic i menys contaminant

Aquest procés és menys contaminant i més econòmic que els que s'utilitzen actualment i, a més, pot ser aplicat quan les baixes concentracions de metalls fan que les tècniques convencionals no siguin viables. Per què funcioni, cal controlar les condicions que afecten l'activitat dels microorganismes, com el pH, la temperatura o les concentracions de sals. Com a resultat del procés, el metall queda dissolt i, mitjançant un procés de separació, es recupera per ser utilitzat de nou.

Per dur a terme l'acció s'utilitza un tipus de microorganisme capaç de créixer en condicions adverses, com ara en les aigües residuals urbanes de les depuradores. Els investigadors prenen mostres d'aquests entorns i les tracten al laboratori en les condicions òptimes per a què tan sols sobrevisqui aquesta espècie i es regeneri. També s'està treballant per adaptar els processos a altres espècies.

Reaprofitar el que es pugui

Els microorganismes permeten extreure del residu allò que encara es pot aprofitar i que, en cas de no extreure's, podria contaminar el seu entorn. Amb aquesta tècnica es redueix la necessitat d'explotar recursos naturals per obtenir la gran quantitat de metalls, com ara el coure, que requereix actualment la tecnologia electrònica.

Els primers resultats de la investigació revelen que, en determinades condicions, l'acció dels microorganismes pot incrementar en un 30% la quantitat de metall recuperat i, d'aquesta manera, es pot recuperar el 99% del residu. La recuperació del metall procedent del residu és més rentable que la pròpia extracció del recurs natural original, ja que en aquestes deixalles la concentració és major que en les menes minerals, al mateix temps que es gestiona un residu molt problemàtic si no se'n fa un bon tractament.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Manresa

Surt al mercat l´aparell patentat per Althaia i la UPC per tractar la incontinència urinària

Una empresa basca va comprar la patent i comercialitzarà l'enginy inventat a Manresa, únic al món...

L´aplicació del bus de Manresa supera les 1.300 descàrregues

L'app de franc per a mòbil i tauleta amb la informació del servei és pot baixar des de divendres...

Althaia donarà 200 altes a supervivents de càncer, que seran atesos a primària

L'objectiu final és normalitzar l'atenció de la persona que ha superat un càncer i integrar-la en...

364.000 euros milloraran la connexió a peu del pont de Sant Francesc a la Renfe

364.000 euros milloraran la connexió a peu del pont de Sant Francesc a la Renfe

La Diputació pagarà l'obra, que adequarà un pas per a vianants del viaducte a l'accés a l'estació

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema