L'Ajuntament de Manresa s'ha posat les piles i, després de 26 anys parlant del tema sense arribar enlloc, ha anunciat que treballa perquè el 2017 es pugui iniciar la construcció d'un crematori al municipi, de manera que "en el termini d'entre 18 i 24 mesos pugui estar en funcionament".

El consistori manresà ha reaccionat, demanat per aquest diari, just quan l'Ajuntament veí de Sant Fruitós de Bages ha mogut des del gener passat els fils amb rapidesa perquè, també de cara al 2019, si tot va segons el previst, comenci a funcionar un equipament funerari amb servei d'incineració inclòs a tocar del cementiri del poble. En el darrer ple, celebrat el mes passat, es va aprovar l'expedient per poder-lo tirar endavant.

A Manresa ja fa 26 anys que es parla de fer un forn crematori. Per ara, però, cap dels projectes endegats, ja sigui a nivell públic com privat, no ha avançat i les famílies es veuen obligades a traslladar-se a altres municipis per fer la incineració, tot i ser una pràctica cada vegada més estesa. Això podria canviar. L'Ajuntament informa que està treballant "per tal que Manresa pugui disposar de serveis funeraris amb les millors condicions, inclòs el servei de crematori. La capital de la Catalunya Central ha de poder oferir aquest servei".

El govern municipal assenyala que "actualment la ciutat ja disposa de diverses parcel·les on es podria ubicar de manera immediata un crematori. Aquestes es troben als polígons dels Comtals, Bufalvent i els Dolors. El planejament vigent ja permet ubicar-hi instal·lacions funeràries d'aquestes característiques". Tot i així, recalca que està "realitzant els tràmits i modificacions urbanístiques necessàries per tal que altres emplaçaments a la ciutat també puguin acollir aquest tipus d'instal·lacions".

Igualment, informa que està "en contacte amb les empreses del sector per tal d'explorar les possibilitats que s'interessin pel projecte". Fa notar que, malgrat que actualment ja es poden demanar llicències per a crematoris en els sectors de la ciutat esmentats, treballa "amb la voluntat de poder tenir nous espais ben ubicats per atorgar les llicències per a la construcció del crematori i tanatori a principis del 2017, amb l'objectiu que en el termini d'entre 18 i 24 mesos pugui estar en funcionament".

Tres anys esperant

El darrer que s'havia dit sobre el tema del crematori és que el nou Pla d'Ordenació Municipal Urbanística aconsella que "seria convenient disposar d'un equipament amb forn crematori per a la ciutat i la comarca" i que l'Ajuntament va afirmar que faria públics els requisits per poder-ne obrir un pensant en les empreses interessades, però que no ho ha fet.

En concret, s'hi va comprometre fa tres anys.