El regidor d'Habitatge, Antoni Llobet, ha afirmat que a principi d'estiu l'Ajuntament de Manresa començarà a instar entitats financeres a cedir obligatòriament habitatges de la seva propietat que estiguin buits. Amb posterioritat, cap a final d'estiu, tramitarà les primeres sancions als bancs per tenir de forma irregular habitatges desocupats.

Cessió obligatòria i multes és la doble línia d'acció amb què el govern municipal pressionarà els bancs per contribuir a donar resposta a un dels crits de guerra que la PAHC ha popularitzat els darrers anys: "Com pot ser, gent sense casa, cases sense gent".

Llobet concreta que els esforços de l'Ajuntament se centren en la punyent problemàtica de la gent sense casa, "per això estem treballant en paral·lel" en les sancions coercitives del Programa municipal d'inspecció i intervenció sobre els habitatges desocupats en situació anòmala, i en l'aplicació de la llei 24/2015 del Parlament de Catalunya de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica.

Dels primers

Segons Llobet, "tenim clar que ho hauríem pogut fer millor i abans, però també que som dels primers ajuntaments que estem tirant endavant els processos sancionadors i les cessions obligatòries dels grans tenidors d'habitatge".

L'Ajuntament ha notificat a sis grups bancaris -Sareb, Banco Popular Español, BBVA, CaixaBank, Sabadell i Bankia- l'obertura de procediments d'intervenció que poden acabar amb sancions econòmiques de centenars de milers d'euros si no faciliten la posada de pisos buits al mercat de lloguer a preus assequibles. I les entitats financeres han presentat al·legacions que s'estan responent.

Pel que fa a la cessió forçosa de pisos buits, Llobet ha volgut deixar clar que no es tracta que l'Ajuntament obtingui la gestió de centenars d'habitatges sinó de tenir-ne prou per donar resposta a les necessitats que vagin sorgint.