Prop de sis hores va durar, aquest diumenge, l'assemblea general de l'ANC celebrada per primer cop fora d'una capital de província. Manresa (el pavelló del Nou Congost) va ser la ciutat escollida i ho va aprofitar per postular-se com un dels cinc municipis que acullin l'acte de celebració de la propera Diada de l'Onze de Setembre, de la qual no es van concretar les seus.

Només començar, en la seva benvinguda als més de 3.000 assistents, 2.300 dels quals van poder votar segons quins punts a mà alçada o marcant una butlleta, l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, va posar en relleu la centralitat del municipi, no només geogràfica sinó també pel que fa al seu compromís amb el procés cap a la independència, i el seu paper referencial en el catalanisme amb la proclamació, el 1892 -l'any vinent farà 125 anys- de les Bases de Manresa. Va aprofitar l'oportunitat per oferir la ciutat com una de les seus de la propera Diada.

Jordi Sànchez, president de l'ANC, que va fer l'únic parlament de l'acte, va valorar per a Regió7 l'oferta de Junyent dient que "Manresa seria una bona candidata. Li agraïm l'oferiment, l'entomem i l'estudiarem". Va explicar a aquest diari que la decisió de triar la capital del Bages per acollir l'assemblea general l'havia motivat que no s'hi havia fet mai, "i també té a veure amb la centralitat, no només geogràfica, sinó de la gent de l'Assemblea a la comarca i a la regió", unes paraules que reproduïen gairebé fil per randa el missatge previ de Junyent. La feina i implicació de 250 voluntaris va fer possible l'acte, en el qual es van acreditar una seixantena de mitjans.

"Coratge democràtic"

En el pla més combatiu, i enmig de crits d'"independència", que es van escoltar diverses vegades al llarg del matí, Sànchez va afirmar que el procés "no té aturador" i que "està en temps de descompte" i va apel·lar al "coratge democràtic" per afrontar les envestides de l'estat espanyol. Va dir que la independència s'assolirà "amb urnes o no" i va parlar d'un "camí farcit de dificultats" amb "mes de 300 municipis amb causes obertes". Davant les imputacions i amenaces judicials, "l'Assemblea es deixarà la pell per estar al costat" dels imputats com ha fet fins ara.

Per acabar, va enviar un missatge a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que va arribar a 3/4 de 2 enmig dels aplaudiments dels assistents. Li va demanar que si l'estat la inhabilita, "el dia després entris amb dignitat al Parlament". De fons, es van escoltar crits de "desobediència!". Forcadell no va ser l'única ovacionada. La primera va ser la malaguanyada Muriel Casals, diputada de Junts pel Sí i expresidenta d'Òmnium, de qui es va projectar un vídeo d'homenatge abans de començar l'assemblea.

Sense candidatura única

La votació que va trigar més va tenir a veure amb el full de ruta. Problemes tècnics van fer que l'assemblea quedés bloquejada just en aquest punt. Finalment, en el cas que hi torni a haver eleccions espanyoles, es va votar a favor de "promoure la unitat de les forces polítiques sense entrar en el detall de candidatures". Un tema, el d'exigir una candidatura única, que, quan s'havia esmentat a l'inici de l'acte havia rebut aplaudiments i també unes quantes xiulades.

Prèviament a l'anunci del format de la Diada repartida en cinc grans punts, un dels quals podria ser Manresa, es va informar que, de cara a l'estiu, hi ha previst un altre gran acte, en aquesta ocasió de suport a tots els càrrecs electes imputats o investigats, i una setmana catalana al món per fer arribar arreu que "Catalunya està immersa en un procés constituent".

L'ordre del dia també va incloure nombroses votacions sobre els estatuts i el reglament intern de l'ANC. Es va votar que els mandats puguin durar dos anys, però es va desestimar que una candidatura pugui tornar a optar al mandat deixant-ne passar un pel mig.

A banda de Forcadell, Sànchez i Junyent, a les primeres files també hi van seure una quarantena de representants polítics i de la societat civil, entre els quals Lluís Llach (JxS), Jordi Turull (CDC), Albert Botran (CUP), els diputats d'ERC Dionís Guiteras i Adriana Delgado i el de CDC David Bonvehí; el president d'Òmnium, Jordi Cuixart i... Núria Feliu. La jornada, iniciada a les 10 del matí, va acabar a 3/4 de 4 amb el cant dels Segadors.