Quan es compleixen dos anys d'obres a Manresa per evitar que les aigües fecals de 2.300 persones de cinc sectors de la ciutat vagin a parar al riu sense depurar, tres de les actuacions ja estan enllestides -Guix, Pujada Roja-Cots i la Guia-, una està en execució -Miralpeix i part de la Mion- i la darrera començarà de forma imminent -Viladordis.

Segons ha explicat el director d'Operacions, adjunt a gerència, d'Aigües de Manresa, Ricard Tomàs, les intervencions al barri de la Guia i el Guix estan acabades, "amb la previsió de posada en marxa imminent, quan es disposi de subministrament elèctric".

Pel que fa a la de Viladordis, "ja es disposa dels permisos que mancaven i es preveu l'inici de les obres en pocs dies".

Si no hi ha nous entrebancs, enguany Manresa posarà fi a l'anomalia que suposa que part de les aigües fecals no vagin a parar al sistema de clavegueram general i d'aquí a la planta depuradora sinó directament al riu.

Una situació que ha tingut fins i tot conseqüències que han arribat als jutjats, ja que membres de l'anterior equip de govern tripartit i tècnics van ser objecte de dues actuacions judicials, de les quals van ser ser absolts, pel fet que les aigües fecals del barri del Xup anaven directament a la riera de Rajadell sense depurar. Les obres ja van ser executades.

Aquesta actuació, com la resta, l'havia d'executar la Mancomunitat del Bages pel Sanejament amb el finançament de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) en el marc del Programa de Sanejament d'Aigües Residuals Urbanes (PSARU), en el qual es determinen les necessitats d'actuació per resoldre la interceptació de les aigües residuals generades en diversos nuclis perifèrics i la seva incorporació al sistema de sanejament de Manresa. La situació de crisi econòmica va comportar l'aturada de les obres del PSARU per part de l'ACA, i per aquest motiu l'Ajuntament va encarregar a Aigües de Manresa l'execució de les obres en el marc del seu pla d'inversions del servei municipal de clavegueram.

Per aconseguir-ho l'Ajuntament va anunciar la inversió mitjançant la societat Aigües de Manresa de 600.000 euros més IVA en cinc projectes diferents: a Miralpeix, 280.253; a la Pujada Roja, 106.000; a Viladordis, 56.000; a la Guia, 30.000; i al Guix, 140.000 (vegeu diari del 31 de maig del 2014).

Inicialment, les obres s'havia previst enllestir-les a final de l'any 2014, però la tramitació de permisos i una expropiació van retardar l'execució de quatre de les cinc intervencions.

Un problema amb l'empresa Autema, concessionària de l'autopista Terrassa-Manresa, i una expropiació han retardat dues de les intervencions previstes.

Això ha fet que el nou horitzó per a l'acabament de les obres, que en primera instància es va situar a final del 2014 i després al 2015, hagi hagut de passar al 2016. El problema amb Autema va sorgir a l'hora de planificar la connexió del barri de Viladordis. Aigües de Manresa, que és qui executa les obres per encàrrec de l'Ajuntament, no va obtenir el permís de la concessionària de l'autopista Terrassa-Manresa per realitzar les obres a l'emplaçament previst i això va obligar a replantejar l'actuació.

En funció d'aquesta autorització pendent es va preveure l'inici de l'actuació per al desembre del 2015 o el gener del 2016, però finalment sembla que arribarà abans de l'estiu.

En un altre punt de la ciutat, al barri de Miralpeix, va caldre desdoblar l'obra en dues fases i una expropiació va complicar la seva execució.

Però no tot han estat males notícies. L'obra de la Pujada Roja-Cots és va poder enllestir dins el període que inicialment s'havia establert. La primera fase es va portar a terme a mitjan any 2014 i la segona fase, que afectava un tram del camí dels Tovots, es va poder executar un cop acabat el curs docent a l'Escola Oficial d'Idiomes.

Ara s'estan fent les obres de construcció del col·lector interceptor que comportarà la connexió dels nuclis de Miralpeix, Cal Xerraire i una part de Mion-Puigberenguer al sistema de sanejament de Manresa-Sant Joan.