Lleida és la capital de la Catalunya Central. Aquesta és la resposta més freqüent obtinguda en una enquesta telefònica aleatòria a cinquanta veïns de Barcelona, per als quals la Catalunya Central arriba fins als límits occidentals de les Terres de Ponent.

Dins una llista de propostes, 18 d'aquestes 50 persones han triat Lleida, 14 han dit que Manresa, vuit han parlat de Vic, cinc, de Terrassa, quatre, d'Igualada, i una, de Berga. Per tant, 23 de les 50 persones han esmentat una ciutat situada fora de l'àmbit administratiu de la Catalunya Central tal com el contempla la Generalitat, és a dir, format per les comarques del Bages, Osona, Anoia, Berguedà i Solsonès.

La pregunta sobre la capital de la Catalunya Central forma part de l'enquesta a cent catalans realitzada per Regió7 per dibuixar una aproximació a quina és la visió que la resta de Catalunya té de les poblacions de les nostres comarques. La meitat de les enquestes s'han fet a Barcelona, i les altres cinquanta s'han dividit en terços entre les ciutats de Girona, Lleida i Tarragona.

Els residents d'aquestes últimes ciutats sembla que tenen una idea força més clara del que és la Catalunya Central, ja que només deu esmenten Lleida i, en canvi, 24, gairebé la meitat, donen la capitalitat a Manresa.

El resultat combinat és que 38 dels 100 enquestats aposten per Manresa i que Lleida ocupa un segon lloc amb 28 respostes sobre 100, el que continua donant una imatge força preocupant sobre el grau de coneixement de la realitat de la Catalunya Central a la resta del país. Un desconeixement que concorda amb la manca d'entusiasme amb què les institucions catalanes han encarat el seu reconeixement.

L'enquesta forneix l'informe d'arrencada del Dossier Especial que Regió7 distribueix com cada any amb l'edició del dia de Sant Jordi, i que aquest any té com a lema "Com ens veuen".

Com que l'objecte de l'enquesta és saber com ens veuen, s'ha preguntat sobre la imatge que tenen els catalans de diferents aspectes de les ciutats per tal de saber quins són els punts més forts i els més febles. Els resultats apunten cap a aquests ítems:

- Manresa destaca com a ciutat històrica, comercial i important a Catalunya, i suspèn en modernitat i en atractiu per ser visitada.

- Igualada és vista sobretot com a ciutat industrial, comercial i important, i obté les pitjors notes en els apartats d'històrica, moderna i atractiva de visitar.

- Berga destaca com a ciutat important, atractiva de visitar i històrica, i suspèn en indústria, comerç i modernitat.

- Com a element de comparació, Vic és vista sobretot com a comercial, atractiva i important, i obté les notes més baixes en imatge d'industrial i de moderna.

Un element important per esmentar és que Vic supera no només Manresa sinó Igualada i Berga en tots els àmbits menys un. Té més bona imatge com a ciutat comercial, històrica, moderna, important i atractiva de visitar. Només en l'apartat industrial és superada per Igualada i Manresa, en aquest ordre.

D'altra banda, les coses més conegudes de les capitals de les comarques de l'àrea de Regió7 són aquestes: de Berga, la Patum. De Manresa, la Seu. D'Igualada, el Rec. De Solsona, la catedral. I de Puigcerdà, l'estany.