Tres projectes d'àmbit social centrats en la infància i dos de relacionats amb l'entorn natural de Manresa han sigut els més votats en la consulta ciutadana dels pressupostos participatius de Manresa i els que es tiraran endavant pròximament. L'Ajuntament de Manresa hi havia destinat 200.000 euros. Com que els projectes seleccionats en sumen 163.000, la resta, 37.000, aniran a accions socials.

2.988 manresans i manresanes han participat en el procés, el que suposa el 4,73 % dels que tenien dret a fer-ho. A la primera edició dels pressupostos participatius que es va fer l'any passat hi van prendre part 417 persones.

Aquest dilluns es va fer públic el recompte de vots. Dels 20 projectes seleccionats, el més votat ha sigut la passarel·la sobre el riu Cardener a Can Poc Oli, que va presentar Meandre, el Centre Excursionista de la Comarca del Bages, l'Era i l'Escola Agrària. Ha aconseguit 984 vots, el 8,23 % del total. El segon lloc ha sigut per al berenador social i el casal infantil de les Escodines de l'associació de veïns del barri, amb 934 vots i el 7,81 %. El tercer amb més vots ha sigut l'espai multisensorial del Centre de Recursos del Trastorn de l'Espectre Autista, amb 878 vots i el 7,35 %. "Iaia, m'expliques un conte?" de l'Associació de Familiars de l'Alzheimer, ha quedat en quart lloc amb 838 vots, el 7,01%. El cinquè i últim projecte que es tirarà endavant és la segona fase de l'adequació del camí de la riera de Rajadell al Xup, amb 823 vots i el 6,96%, de l'associació de veïns.

L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i la primera tinent d'alcalde i regidora de Participació Ciutadana, Mireia Estefanell, van ser els encarregats de fer públic el resultat d'una consulta que va començar el dia 13 i va finalitzar aquest diumenge. Les noves tecnologies han ajudat a incrementar la participació, segons el govern.

Junyent es va mostrar satisfet del procés perquè "hi ha hagut una participació clara i decidida". Segons l'alcalde, hi ha la teoria que tot el que estigui per sota del 5 % "no és prou representatiu, però amb el 4,73% ens hi acostem molt. És la primera experiència que fem amb aquesta fórmula i s'ha incrementat enormement la participació".

Estefanell va assegurar que dels resultats se'n poden extreure diverses conclusions, com les "prioritats de la gent que ha tingut la voluntat de participar-hi i cap on enfoquen els seus interessos", o la participació per franges d'edat. Hi ha casos en què "ens costen de mobilitzar en altres formats de participació i que aquí han estat actives". L'anàlisi de totes aquestes dades "ens ha de servir per fer acostar a la ciutadania els projectes que tenim com a ciutat, transmetre'ls i buscar la seva participació, compromís i complicitat".

A partir d'ara s'han d'elaborar els projectes i el calendari d'execució de cadascuna de les iniciatives triades en la consulta ciutadana.

Per part de l'Era, Alba Gros resumia que la passarel·la és una fórmula per tancar el cercle de l'Anella Verda. "El mèrit ha sigut sumar la força de diferents entitats. Fer-ho tots junts ha sigut el que ha pesat". La presidenta de l'Associació de Veïns de les Escodines, Carme Carrió, destacava que dels 5 projectes més votats, tres estan dedicats a la infància, fet que segons la seva opinió "és una aposta pel futur" i honora Manresa. "Si a més van acompanyats de projectes de millora ecològica, benvinguts siguin".

Una sala d'estimulació multisensorial per a nens i nenes amb autisme ha estat el tercer projecte més votat. Toni González, del Centre de Recursos de Trastorns de l'Espectre Autista de la Catalunya Central, remarcava que és molt important per a l'entitat disposar d'aquesta eina. Maria Rosa Riera, de l'Associació de Familiars, també expressava la seva satisfacció perquè el projecte els permetrà explicar la malaltia als nens i nenes. "Per a nosaltres és difícil arribar-hi" i en canvi "molts tenen avis amb demència".

Finalment, Ferran Camps, de l'Associació de Veïns del Xup, remarcava que amb la segona fase del projecte "podrem gaudir de tot l'entorn de la riera".