209 persones diferents han utilitzat el servei d'acollida i de dutxes que la Fundació Germà Tomàs Claret de l'orde de Sant Joan de Déu ofereix a l'antiga residència de les germanetes dels pobres.

L'espai es va posar en marxa el gener de l'any passat amb la voluntat de respondre a les necessitats bàsiques de persones sense recursos i especialment vulnerables. Obre tots els dilluns i els dijous de 4 a 6, i durant cadascuna d'aquestes dues tardes utilitzen el servei de dutxes una mitjana de 20 persones.

La majoria d'usuaris del servei, el 63 %, tenen pis o bé viuen en una habitació llogada, però la pobresa energètica fa que no puguin disposar d'un servei bàsic com l'aigua calenta i hagin de recórrer al servei de dutxes per a la seva higiene personal. El 20% se'ls pot considerar sense sostre, segons la Fundació Germà Tomàs Claret, i el 10% són persones que ocupen un habitatge.

De les 209 persones ateses, 137 són homes, 36 són dones i 36 són infants. La majoria d'usuaris són derivats per la Fundació Rosa Oriol (31 %); els Serveis Socials de l'Ajuntament de Manresa (20%); i entitats com Creu Roja (10%) i Càritas (3%). La resta hi fan cap per altres circumstàncies.

Per franges d'edat, el 34 % té entre 40 i 50 anys; el 30 %, entre 30 i 40; i el 14 %, entre 50 i 60. Més de la meitat, el 61 %, viuen a Manresa i la resta en diversos municipis de la comarca del Bages. Dels usuaris, el 27 % té la nacionalitat espanyola; el 10 % són de la resta d'Europa; el 60 % prové d'Àfrica i el 3 %, del continent americà.

La Fundació Germà Tomàs Claret es va crear el 1989 per iniciativa de l'orde de Sant Joan de Déu amb la missió de fer costat, des de tots els àmbits, a persones afectades per alguna malaltia mental o discapacitat intel·lectual. Un dels seus objectius és donar protecció jurídica als malalts per garantir els seus drets i els seus deures, i facilitar donar-los el màxim de recursos perquè aquestes persones s'integrin socialment i laboralment.

És present a Sant Boi de Llobregat, Almacelles i Manresa. A la capital del Bages participa en altres projectes com Mosaic, que treballa per oferir una atenció integral a persones amb problemes de salut mental. A més a més de la fundació també hi prenen part les germanes dominiques, Althaia i l'Ajuntament de Manresa.

Des de l'any 2013 gestiona l'antiga residència de les germanetes dels pobres, rebatejada amb el nom de Sant Joan de Déu-Serveis Socials Manresa. L'objectiu és dur a terme activitats i acollir projectes diversos en suport de les persones i les famílies més desfavorides, i fer-ho en xarxa amb entitats i els recursos del territori. Un d'aquests serveis és precisament el de les dutxes, per garantir el dret bàsic a la higiene personal.

El servei es va tirar endavant amb el suport de la Fundació Rosa Oriol i l'Obra Social de La Caixa, que van col·laborar en el condicionament de tot l'espai.