La moció de la CUP per promoure l'ús de copes menstruals, compreses de roba i esponges marines per a la menstruació no va reeixir en el ple municipal d'aquest dijous al vespre per una causa bàsica, segons l'equip de govern de CDC i Esquerra. Les competències sobre aquest tema de salut sexual i reproductiva no les té l'Ajuntament, sinó la Generalitat.

Per això van plantejar una esmena de substitució que va ser aprovada, amb la qual cosa va fer decaure la moció amb els vots a favor de CDC, Esquerra, Ciutadans i el regidor no adscrit Miquel Davins. DM hi va votar en contra i la CUP i PSC es van abstenir.

Els mitjans de comunicació que els darrers dies han posat el debat sobre mètodes alternatius de recollida del sagnat a primera plana van tenir també la seva part de protagonisme, i van rebre al·lusions directes tant de l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, com d'altres grups. El saló de sessions, habitualment buit quan hi ha plens, va ser ocupat per mitja dotzena de càmeres de televisió i periodistes de premsa i ràdio.

L'alcalde va aprofitar la seva presència i l'expectació mediàtica generada per fer difusió de la varietat local de l'oli d'oliva Verdal. El tema va venir a tomb d'un canvi al Pla General Urbanístic a la finca de l'Obaga de l'Agneta, on es recupera aquesta varietat. També el president del Grup Municipal Socialista, Felip González, va encoratjar els periodistes "ocasionals" a visitar més sovint la ciutat.

El debat va tenir dos moments de tensió. Un va ser quan l'alcalde va advertir el portaveu socialista que havia esgotat amb escreix el seu temps d'intervenció. "El tallaré. Vol tenir el mateix protagonisme que altres". González va decidir "regalar-li" el temps que li quedava.

L'altre quan la regidora de la CUP Gemma Tomàs va replicar al mateix González que segurament la seva companya de grup Mercè Cardona hauria pogut defensar millor aquest tema. En el torn de rèplica González va afirmar que en cap cas no havia volgut menystenir la moció, i va passar la paraula a Cardona. Aquesta va lamentar que Tomàs hagués caigut en un estereotip considerant que qui podia defensar-ho millor havia de ser forçosament una dona.

Un tema tabú

La regidora de la Dona, Cristina Cruz, va explicar que el govern havia presentat l'esmena perquè el Servei d'Informació i Atenció a la Dona (SIAD) de l'Ajuntament no està capacitat ni té els mitjans per dur a terme la tasca formativa que proposava la CUP, i "aquesta formació l'han de fer professionals", va dir. Cruz va tornar a intervenir per reiterar que qui té les competències en aquesta temàtica és la Generalitat.

La regidora de la CUP Gemma Tomàs va defensar per activa i per passiva que el veritable objectiu de la moció era millorar la formació i també la informació sobre la menstruació. Va afirmar "que si ha tingut ressò mediàtic és perquè la menstruació és encara un tema tabú".

Va explicar que com a mínim un institut a Manresa, i va citar el de Cal Gravat, es porten a terme xerrades sobre la recollida del sagnat a càrrec d'empreses privades. Des del punt de vista de la CUP, aquests tallers haurien d'anar a càrrec de les administracions públiques perquè no tenen interessos econòmics en el tema. Al contrari que les empreses privades, que el que fan és posar l'accent en els productes que venen.

La regidora va voler deixar meridianament clar que, malgrat la informació d'alguns mitjans, "la CUP no està en contra de les compreses", i va agrair el suport que havien rebut quan havien estat a l'ull de l'huracà de la pressió mediàtica. A la sala, i mostrant aquest suport, hi havia la parlamentària de la CUP Anna Gabriel, i membres d'Acció Lila i Arran van desplegar una pancarta on es podia llegir: "Prou prejudicis i tabús sobre els nostres cossos. Fem visible la menstruació".

L'esmena presentada pel govern i aprovada pel ple de l'Ajuntament demanarà a Salut i al programa d'Atenció de Salut Sexual i Reproductiva del CAP Bages que en les seves activitats presti especial atenció al cicle menstrual, i que faciliti informació sobre tots els mètodes de recollida de sagnat. La CUP donava protagonisme al servei municipal del SIAD.