El servei de dutxes a l´antic edifici de les germanetes dels pobres ha atès 209 usuaris

Entre les persones que utilitzen regularment el servei de la Fundació Germà Tomàs Claret hi ha 36 dones i 36 infants

28.04.2016 | 07:32
El servei es va posar en marxa fa un any i està gestionat per voluntaris. A la imatge, un d´ells endreça el rober
El servei es va posar en marxa fa un any i està gestionat per voluntaris. A la imatge, un d´ells endreça el rober

209 persones diferents han utilitzat el servei d'acollida i de dutxes que la Fundació Germà Tomàs Claret de l'orde de Sant Joan de Déu ofereix a l'antiga residència de les germanetes dels pobres.

L'espai es va posar en marxa el gener de l'any passat amb la voluntat de respondre a les necessitats bàsiques de persones sense recursos i especialment vulnerables. Obre tots els dilluns i els dijous de 4 a 6, i durant cadascuna d'aquestes dues tardes utilitzen el servei de dutxes una mitjana de 20 persones.

La majoria d'usuaris del servei, el 63 %, tenen pis o bé viuen en una habitació llogada, però la pobresa energètica fa que no puguin disposar d'un servei bàsic com l'aigua calenta i hagin de recórrer al servei de dutxes per a la seva higiene personal. El 20% se'ls pot considerar sense sostre, segons la Fundació Germà Tomàs Claret, i el 10% són persones que ocupen un habitatge.

De les 209 persones ateses, 137 són homes, 36 són dones i 36 són infants. La majoria d'usuaris són derivats per la Fundació Rosa Oriol (31 %); els Serveis Socials de l'Ajuntament de Manresa (20%); i entitats com Creu Roja (10%) i Càritas (3%). La resta hi fan cap per altres circumstàncies.

Per franges d'edat, el 34 % té entre 40 i 50 anys; el 30 %, entre 30 i 40; i el 14 %, entre 50 i 60. Més de la meitat, el 61 %, viuen a Manresa i la resta en diversos municipis de la comarca del Bages. Dels usuaris, el 27 % té la nacionalitat espanyola; el 10 % són de la resta d'Europa; el 60 % prové d'Àfrica i el 3 %, del continent americà.

La Fundació Germà Tomàs Claret es va crear el 1989 per iniciativa de l'orde de Sant Joan de Déu amb la missió de fer costat, des de tots els àmbits, a persones afectades per alguna malaltia mental o discapacitat intel·lectual. Un dels seus objectius és donar protecció jurídica als malalts per garantir els seus drets i els seus deures, i facilitar donar-los el màxim de recursos perquè aquestes persones s'integrin socialment i laboralment.

És present a Sant Boi de Llobregat, Almacelles i Manresa. A la capital del Bages participa en altres projectes com Mosaic, que treballa per oferir una atenció integral a persones amb problemes de salut mental. A més a més de la fundació també hi prenen part les germanes dominiques, Althaia i l'Ajuntament de Manresa.

Des de l'any 2013 gestiona l'antiga residència de les germanetes dels pobres, rebatejada amb el nom de Sant Joan de Déu-Serveis Socials Manresa. L'objectiu és dur a terme activitats i acollir projectes diversos en suport de les persones i les famílies més desfavorides, i fer-ho en xarxa amb entitats i els recursos del territori. Un d'aquests serveis és precisament el de les dutxes, per garantir el dret bàsic a la higiene personal.

El servei es va tirar endavant amb el suport de la Fundació Rosa Oriol i l'Obra Social de La Caixa, que van col·laborar en el condicionament de tot l'espai.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Manresa

Manresa serà present demà a l´acte de la Generalitat per exigir a Renfe més bon servei

Manresa serà present demà a l´acte de la Generalitat per exigir a Renfe més bon servei

Front comú contra una situació que es considera "inacceptable"

Usuaris drets o sense servei , el pa de cada dia per la vaga de xofers de Bages Exprés

Usuaris drets o sense servei , el pa de cada dia per la vaga de xofers de Bages Exprés

El comitè s'ha reunit amb el departament de Treball just quan arrenca la segona setmana de...

Obren el termini per contractar 55 monitors per al Campi Qui Jugui

Obren el termini per contractar 55 monitors per al Campi Qui Jugui

Des d'avui i fins al 3 de novembre és obert el període de sol·licituds per treballar com a...

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema