Un estudi manresà revela que la gent gran considera normal masturbar-se

Com més edat dels enquestats, hi ha menys consciència de risc de contagi per transmissió sexual

29.04.2016 | 08:54
Un estudi manresà revela que la gent gran considera normal masturbar-se
Un estudi manresà revela que la gent gran considera normal masturbar-se

El sexe a la tercera edat és un tema tabú. Com si amb l'arribada de la vellesa desaparegués. Un estudi elaborat per l'associació Siena, amb seu a Manresa, per encàrrec del Grup Mémora, demostra que ni sexe ni vellesa no estan renyits i, alhora, desmunta alguns tòpics. Per exemple, més de la meitat dels enquestats considera que masturbar-se és normal a qualsevol edat. A més a més, segons aquest sondeig fet a 517 individus de la demarcació de Barcelona a partir de 65 anys, les persones grans casades practiquen més sexe que les solteres.

Sònia Díaz, exregidora de l'Ajuntament de Manresa, que és sociòloga i membre de l'associació Siena, és una de les autores de l'estudi sobre sexualitat i vellesa, amb José Luis Buenache, que també va ser regidor a la capital del Bages i que és especialista en gent gran, i Laia Olivé, sociòloga i antropòloga. Els primers resultats els van presentar aquesta setmana a la FiraGran, el Saló de la Gent Gran de Catalunya. Díaz posava en relleu, ahir, a Regió7 que "és el primer estudi que es fa sobre sexualitat a la tercera edat", al marge d'un que s'està fent sobre sexualitat a les residències de gent gran, afegia. La seva intenció, veient el ressò que ha obtingut, és ampliar-lo a tot Catalunya per poder trobar "diferències territorials" i, "si trobem finançament, a Espanya".

Una dada sorprenent és que gairebé la meitat (45,4%) dels enquestats -una primera fase de la recerca es va fer on-linei una segona fase anant a llocs on hi ha persones grans- consideren que a la seva edat no és necessari prendre precaucions. En el cas de les dones, l'argument per no fer-ho és que "això només és perquè les joves no es quedin embarassades", i en el cas dels homes, "perquè sóc gran i sóc una persona sana". Díaz valora aquest resultat com a molt negatiu perquè "precisament en el darrer mes han sortit metges i dades dient que han augmentat les malalties de transmissió sexual en les persones grans".

Entre els enquestats que van respondre que prenen precaucions, destaca la coincidència que són les persones més joves de l'enquesta, les que van de 65 a 70 anys, i, també, que són les que valoren de manera positiva l'educació sexual que van rebre. En aquest darrer tema cal dir que, en general, el 64,6% dels enquestats va respondre que havia rebut una formació bastant o molt dolenta.

Coit i masturbació

L'enquesta també tracta temes com el coit i la masturbació. En el primer cas, "encara es considera que el coit és la relació sexual per excel·lència" i les persones que tenen aquesta percepció "són les que estan més insatisfetes", explica la sociòloga manresana. Per contra, les més satisfetes són les que, juntament amb el coit, també pensen que la sexualitat inclou les carícies, el sexe oral i la masturbació. Quant a la darrera, el 65,4% va respondre que "és una cosa normal a qualsevol edat" i només el 9,9% que "és només per a joves". Una dada concloent és que entre les més de 500 respostes obtingudes, el 62,9% no creu que la sexualitat a la vellesa deixi d'existir i el 26,7% està a favor d'aquesta tesi. I que el 65% encara mantenen relacions sexuals.

L'associació Siena, que integren una quinzena de persones, treballa en la difusió i divulgació de notícies, la formació de professionals i persones grans i la consultoria en l'àmbit de l'envelliment actiu.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Manresa

Professionals sanitaris donen sang per fer-ne créixer les reserves

Hi participaran Manel Jovells, Anna Aran Solé i Marta Chandre Jofré, entre d'altres

Seminari de ´Social Selling´, avui a Manresa

Serà aquest dijous a L3 Formació Professional

Gairebé la meitat de Manresa es troba sense el servei diari de repartiment de Correus

Gairebé la meitat de Manresa es troba sense el servei diari de repartiment de Correus

Segons el sindicat CGT, actualment hi ha més de 20.000 cartes ordinàries acumulades i 1.500...

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema