Ruiz-Huerta recorda la matança d´Atocha a Manresa

La sala d'actes de l'edifici sindical ha acollit la xerrada d'un dels supervivents de l'atemptat del 1977 a Madrid

29.04.2016 | 20:36
Ruiz-Huerta recorda la matança d´Atocha a Manresa
Ruiz-Huerta recorda la matança d´Atocha a Manresa

Silenci absolut, emoció continguda, ulls vidriosos han acompanyat el vídeo de cinc minuts que recorda la matança d'Atocha 55 del 1977 i que ha obert la intervenció d'un dels advocats sobrevivent a l'atemptat feixista a Madrid Alejandro Ruiz-Huerta a la sala d'actes de l'edifici sindical de Manresa.

Ruiz-Huerta no ha pogut amagar tampoc l'emoció d'intervenir davant una sala plena que l'ha rebut amb un tancat i sonor aplaudiment. L'advocat avui és catedràtic de dret constitucional de la Universitat de Córdova i president de la Fundació Advocats d'Atocha, Ruiz-Huerta ha repassat la història d'uns fets que ell es pensava que perquè havien passat a Madrid no havien interessat a Catalunya, "cosa que les invitacions reiterades que he rebut han desmentit".

Ruiz-Huerta emmarca els fets d'Atocha en el bienni negre protagonitzat per les forces del franquisme i en uns mesos d'atemptats, vagues, amenaces de mort i segrestos i amb un paper important de les forces repressores del règim. Ruiz-Huerta ha explicat que viu amb el dubte de si els assassins, "pistolers als servei del sindicat vertical del transport" no es pensaven que en el despatx hi havia uns altres advocats de més volada que no pas ells i que per raons d'operativitat s'havien traslladat a un altre despatx.

Ruiz-Huerta ha relatat amb tots els detalls com van anar els fets "que jo comparo a allò que van viure els madrilenys en els afusellaments del 3 de maig de 1808 a Madrid a mans dels soldats napoleònics ... Garbuix de vida i de mort ... Dantesc". Els fets li van canviar la vida, deixà l'exercici de l'advocacia i reorientà el treball cap a la docència. La intervenció ha estat seguida amb una tensa atenció per part dels assistents.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Manresa

Manresa ha començat a rebre els primers refugiats dels 40 que acollirà

Manresa ha començat a rebre els primers refugiats dels 40 que acollirà

L'entitat que fa l'acollida diu que han arribat les primeres persones a l'antiga casa de les...

Creen unes jornades gastronòmiques inspirades en el Camí Ignasià

Manresa donarà a conèixer la cuina i els vins del recorregut que uneix Loiola amb Manresa

Cerimònia nupcial en directe a la fira de nuvis del Palau Firal

Cerimònia nupcial en directe a la fira de nuvis del Palau Firal

El renovat certamen es farà els dies 12 i 13 de novembre, sota el nom de Wedding Experience...

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema