Manresa no ha iniciat el procés per cobrir els escocells dels arbres que hi ha a l'espai per a vianants. Altres poblacions de la mateixa regió central, com Berga, han començat a cobrir els escocells. La normativa sobre accessibilitat en els espais urbans obliga a cobrir-los com a màxim el 2019.

Ciutats amb un volum més gran de població, com Terrassa, Sabadell o fins i tot Barcelona, ja han començat a omplir els escocells dels arbres. Tot i això, encara hi ha feina a fer en aquestes dues ciutats perquè tots els escocells dels carrers estiguin a la mateixa alçada del paviment de les voreres. A la capital bagenca, però, encara no s'han començat a fer els deures i, segons l'Ajuntament, de moment no és previst que els facin. Els tècnics responsables de la conservació de l'espai públic asseguren que la normativa és ambigua i cal estudiar cada cas abans d'actuar. De moment, no els pensen cobrir.

Segons el darrer inventari de l'Ajuntament, de l'any 2013, a Manresa hi ha 16.197 arbres i 9.700 escocells. El que sí que ha fet la Unitat de Parcs i Jardins de l'Ajuntament és sembrar 750 escocells de la ciutat amb plantes autòctones amb l'objectiu de millorar la imatge d'aquests espais i reduir l'ús de tractaments químics per les males herbes i l'arbrat. La iniciativa s'ha portat a terme en zones com els carrers de Sant Joan d'en Coll, Ramon Iglesias i Martí i Pol.

La normativa, que va entrar en vigor el 2010, especifica que "els escocells han d'estar coberts amb reixes, o reomplerts amb material compactat, enrasat amb el paviment circumdant". La normativa, que és d'aplicació obligatòria a partir del 2019, conviu amb el Codi d'Accessibilitat, del 1995, i en alguns punts entra en contradiccions de criteris.

El fet és que en places i carrers de ciutats de la mateixa regió central ja es comencen a veure els escocells dels arbres tapats. És el cas de Berga, que ja ho ha fet en espais com la plaça de Viladomat, al capdamunt del passeig de la Indústria.

L'Ajuntament de Manresa ha manifestat que arreglarà els escocells en mal estat. En altres municipis porten a terme el cobriment dels escocells per complir la normativa i millorar la circulació a la zona per a vianants, sobretot de les persones amb mobilitat reduïda. Normalment s'utilitza una capa amb material elàstic per permetre el creixement de l'arbre.