La denúncia pública realitzada pel PSC de Manresa sobre la pèrdua d'una subvenció de 405.000 euros per a l'edifici Impuls del Parc Tecnològic de Manresa ha resultat ser la punta de l'iceberg d'un problema de més volum.

A banda d'aquests diners revocats per la Diputació (en realitat 376.000 euros perquè la subvenció va en funció de la despesa realitzada i aquesta va ser menor) hi ha 752.000 euros més que també han estat revocats, en aquest cas per la Generalitat com a gestora dels ajuts europeus Feder.

En total, són 1.128.000 euros els que reclamen les dues administracions, uns diners que l'Ajuntament no dóna per perduts i, per aquest motiu, ha presentat recurs judicial pel que fa als 752.000 euros i rumia si interposar-lo en el cas dels 376.000 euros.

A més a més, en una segona convocatòria d'ajuts Feder, entre la Diputació i la Generalitat van concedir 1.125.000 euros més dels quals s'han gastat 550.000 euros i la resta no han estat utilitzats per la manca de disponibilitat pressupostària de l'Ajuntament per posar la part que li corresponia i que era de gairebé mig milió d'euros que no tenia.

El resultat és una subvenció de la Diputació de 125.000 euros i una altra de la Generalitat de 251.000 euros, que haurien pogut ser molt superiors -els 1.125.000 euros abans esmentats- si l'Ajuntament hagués pogut aportar el que li pertocava. La distribució dels ajuts és del 50% del Feder que gestiona la Generalitat, 25% de la Diputació i un altre 25% de l'Ajuntament.

Si el mateix criteri pel qual les dues administracions li reclamen a l'Ajuntament els 1.128.000 euros -per haver permès que empreses no dedicades intrínsecament a recerca i desenvolupament s'instal·lessin a l'edifici Impuls- s'aplica a la subvenció de 376.000 euros de la segona convocatòria d'ajuts la factura a retornar seria d'1,5 milions d'euros. Però aquest fet, hores d'ara, no s'ha produït.

Antoni Llobet, portaveu del govern municipal; Marc Aloy, regidor de Planejament i Projectes Urbans i Josep Maria Sala, regidor d'Hisenda i Organització de l'Ajuntament de Manresa han comparegut públicament per donar explicacions de la situació, després de la denúncia publicada per aquest diari en la seva edició de dissabte i que recollia l'advertiment del president del grup municipal del PSC, Felip González, de la revocació d'una subvenció i que permetia començar a tibar del fil d'una situació que s'ha demostrat ara que encara era de més abast.

El portaveu del govern va voler entonar el mea culpa per no haver informat abans a la ciutadania d'aquesta situació, però va voler deixar clar que en temes que estan judicialitzats aportar aquesta mena de dades no és senzill ni neutre, ja que es pot aportar munició a la part contrària en el procés judicial per intentar aconseguir no perdre els diners.

Llobet també va voler remarcar que el que està passant és conseqüència del plantejament d'un parc tecnològic en època de vaques grasses amb uns requeriments per a la implantació d'empreses fins i tot superior als que tenen parcs tecnològics d'altres territoris i que ha estat impossible mantenir. Va ser per facilitar la implantació d'empreses, en plena crisi econòmica, que es van rebaixar els plantejaments inicials perquè l'edifici Impuls no quedés buit, amb les conseqüències negatives que ara apareixen.

Llobet va explicar que en les al·legacions presentades per l'Ajuntament es deixa constància que la implantació de les empreses està subjecta a un període de 5 anys.