Catalunya ha començat a desplegar el sistema que permet inscriure els nadons acabats de néixer al Registre Civil des dels hospitals mateix, sense haver-se de desplaçar als jutjats.

A Manresa la iniciativa es començarà a implantar el setembre que ve. A més a més de la Fundació Althaia, també es podrà fer a la Fundació Sant Hospital de la Seu d'Urgell, l'Hospital d'Igualada i el Sant Bernabé de Berga.

El servei, que es basa en una norma estatal, es va posar en marxa en fase d'experimentació l'octubre passat a l'Hospital de Terrassa i en una vintena més de centres d'arreu de l'estat espanyol.

Després de comprovar que funciona, s'ha començat a desplegar als centres sanitaris del Camp de Tarragona i de Terres de l'Ebre. El mes vinent és previst que es posi en marxa als hospitals de la regió sanitària de Girona, i el setembre a les àrees sanitàries de l'a Catalunya Central i també a l'Alt Pirineu i Aran, i Lleida. A final d'any serà quan el servei arribarà a la demarcació de Barcelona.

La sol·licitud s'ha de fer dins les 72 hores posteriors al naixement. Cal aportar tres documents: el certificat mèdic de naixement que lliura el mateix hospital; el DNI, NIE o bé el passaport dels dos progenitors o del sol·licitant si no és cap d'ells; i el llibre de família o certificat de matrimoni si falta la firma d'un progenitor.

Als progenitors se'ls tornarà immediatament la documentació original aportada i se'ls donarà un justificant que han fet la comunicació. Més endavant, via correu ordinari o bé de forma telemàtica, rebran el certificat de naixement, i s'actualitzarà automàticament el Llibre de Família.