L´Ajuntament de Manresa ha iniciat el procediment per obtenir la cessió d´ús temporal obligatòria d´un primer grup d´habitatges buits, ubicats a Manresa, per destinar-los a lloguer social. Es tracta del primer procediment d´aquest estil, que ha de servir de guia per a futures actuacions. Els habitatges que s´obtindran són propietat d´entitats financeres o societats immobiliàries. Els pisos han de ser desocupats des de fa més de dos anys, sense causa justificada, i l´administració en reclama la cessió per recuperar la seva funció social i poder atendre la necessitat bàsica d´habitatge de les famílies en risc d´exclusió residencial.

En la resolució, signada pel regidor d´Habitatge, Antoni Llobet, consta que l´Ajuntament assumirà la gestió i administració dels arrendaments i els adjudicarà a la unitat familiar que es proposi des dels serveis socials municipals. L´import del lloguer es fixarà d´acord amb els paràmetres de lloguer social que estableix la llei de mesures urgents per afrontar l´emergència en l´àmbit de l´habitatge i la pobresa energètica (Llei 24/2015).

La resolució es fonamenta en primer lloc en l´article 26 de l´Estatut de Catalunya, que preveu que "Les persones que no disposen dels recursos suficients tenen dret a accedir a un habitatge digne" i també en l´article 7 de la Llei 24/2015, que permet l´obtenció per part de l´Administració pública d´habitatges per destinar-los a lloguer social mitjançant la cessió obligatòria temporal.

D´aquesta manera, l´Ajuntament de Manresa es referma en el comunicat que va fer públic divendres passat, el mateix dia que el govern espanyol en funcions va anunciar la interposició d´un recurs al Tribunal Constitucional contra la Llei 24/2015. L´Ajuntament continuarà treballant tant com sigui possible d´acord amb els seus preceptes, en línia amb el que el conjunt d´agents socials i institucions van acordar en la cimera celebrada ahir a la Generalitat.