Fer compatible l'ús dels camins rurals de Manresa per a l'activitat agrícola que hi ha al seu voltant i també per al lleure, com gestionar aquesta xarxa o quina senyalització haurien de tenir són alguns dels objectius del Pla Especial de Camins de Manresa que ha elaborat l'Ajuntament. Ahir es va presentar públicament a la torre Lluvià, que va omplir la sala d'actes.

El document regula i fixa els criteris per gestionar la xarxa de camins rurals o agrícoles de la ciutat, una eina que fins ara no existia, segons el regidor de Planejament, projectes urbans i Entorn Natural de l'Ajuntament, Marc Aloy.

Closas opina

El pla fixa la xarxa bàsica de camins que han de tenir un domini públic per estructurar l'entorn natural de Manresa, pel que fa al punt de vista agrari, forestal i ramader, i també "des de la lògica d'un altre ús que s'hi ha incorporat més recentment com és el lleure", assegura el cap de la secció de Paisatge de l'Ajuntament, David Closas. "La societat fa servir aquest espai no urbanitzable com un espai de lleure més. El pla intenta afrontar aquestes dues realitats".

Descriu, per exemple, si als camins hi poden passar cotxes o no, si ha de garantir el pas de la gent, regula criteris com per exemple el seu manteniment, si ha de ser de terra o si el ferm ha de ser granulat, pavimentat, quin tipus de cunetes hi ha d'haver, com s'ha de recollir l'aigua o bé si es tracta de camins principals o secundaris.

També planteja unificar criteris de senyalització. Per a Closas "a la ciutat estem habituats que els carrers tinguin un nom, una numeració i estigui tot ordenat. Això a la xarxa de camins no passa" i generalment només se senyalitzen itineraris. El pla exposa criteris per a la seva senyalització amb un nom consensuat i a quins punts principals del territori porta, a part que també hi pugui haver informació de rutes a seguir.

El regidor Aloy comentava en la presentació del projecte que es va fer ahir que el Pla Especial de Camins es vol consensuar "amb la gent que té propietats al nostre entorn i que se les sent seves", i també amb altres agents. "La voluntat és treballar conjuntament per millorar-lo i fer-lo tots nostre".