El Consorci de Residus del Bages vol explotar les barraques de vinya, tines, ametllers i oliveres -elements típics del conreu de secà- que poblen el territori bagenc. Per això, ha transformat l'entorn de l'abocador actiu de Manresa en un parc de tretze hectàrees dedicat a aquest tipus de conreu. Es tracta de la primera vegada a Catalunya que una entitat de gestió de residus crea una oferta turística i paisatgística oberta a la ciutadania. El projecte s'inaugurarà el 4 de juny, amb una gran festa que oferirà activitats durant tot el dia per donar a conèixer el nou espai.

El nou Parc de Secà de Manresa està situat a l'entorn de l'abocador encara actiu de la ciutat. Es tracta d'un espai d'unes 13 hectàrees on fins ara només hi havia camps abandonats amb ametllers i oliveres. El Consorci de Residus del Bages ha arribat a convenis amb els propietaris de tots els terrenys per ubicar el nou parc que, més enllà del seu valor paisatgístic, també tindrà un valor econòmic, ja que s'explotaran els arbres i els camps, amb un ramat d'ovelles que freqüentarà l'espai.

El parc tindrà tres rutes: el camí de les oliveres, el de la timoneda i el dels ametllers. Cadascun té aproximadament un quilòmetre de recorregut lineal i estan interconnectats per tal que, a l'hora de retornar cap al punt d'inici, es pugui fer un itinerari diferent. El punt d'accés està situat en una zona que s'està habilitant com a aparcament, al carrer Pau Miralda del polígon de Bufalvent.

Durant els recorreguts del nou espai es pot veure el paisatge de l'entorn des d'una situació elevada, tenir vistes de les instal·lacions del Parc ambiental de Bufalvent, i caminar entre conreus de secà (com vinya, oliveres o ametllers), barraques de vinya, canals de pedra per recollir les aigües, tines d'aigua, o veure restes geològiques. Tots els punts d'interès estaran senyalitzats.

Una gran festa per donar a conèixer

La inauguració oficial del Parc de Secà tindrà lloc el proper 4 de juny amb una gran festa que oferirà activitats durant tot el dia perquè la ciutadania descobreixi el nou espai. Les activitats començaran al matí amb una caminada que tindrà dos recorreguts -de 5 i 12 quilometres- pels entorns del Parc ambiental i oferirà, de manera excepcional, la possibilitat de passar per dins de les instal·lacions del Consorci.

A la tarda hi haurà activitats familiars, com jocs reciclats i tallers de manualitats, conta-contes, visita teatralitzada al Parc del Secà, tast d'oli, demostració de vol de falcons. La festa acabarà al vespre amb un concert sorpresa d'un grup de primera línia en el panorama musical.