Fa un quart de segle Creu Roja Manresa va posar en marxa el primer projecte adreçat a la infància, la ludoteca Ludugurus. Fa 23 anys va impulsar el centre obert Casal-Ot, i fa una dècada, el projecte Joves Nucli Antic (JNA). En tot aquest temps, l'entitat no només ha constatat un increment de la demanda sinó també que, com a resultat de la crisi dels darrers anys, els infants i adolescents en risc d'exclusió social no tenen les necessitats més bàsiques cobertes. Això els va portar a incloure un berenar a JNA i un sopar per als usuaris del Casal-Ot que havien deixat d'oferir durant un temps.

Aprofitant els 25 anys del primer projecte, i per tal de fer una parada per agafar idees de cara els propers anys, ha organitzat el proper 20 de maig una jornada al Museu de la Tècnica de Manresa, de les 9 del matí a les 6 de la tarda, a la qual convida a assistir totes les persones interessades en el tema de l'atenció a la infància i adolescència en risc. Per apuntar-s'hi -hi ha previst un aforament per a 200 persones- hi ha temps fins aquests dimarts. Es pot fer mitjançant la web de l'entitat: www.creurojamanresa.org. El preu és de 17 euros (dinar inclòs).

Màrius Martínez, Carles Capdevila i una hora del cafè

La jornada inclourà la xerrada «Treball en xarxa per a la participació i l'empoderament», a càrrec de Màrius Martínez, que és professor titular de la Facultat de Ciències de l'Educació-UAB, coordinador de la titulació d'Educació Social i degà de la Facultat de Ciències de l'Educació; el periodista Carles Capdevila parlarà d'«Educar amb humor». Judit Farell i Ester Duarri, educadores socials del centre obert Casal-Ot, parlaran d'«El treball de les emocions a través de l'art», i Meritxell Prat, educadora social del projecte JNA, d'«Esports i adolescència».

Després del dinar tindrà lloc «L'hora del cafè», una tertúlia de treball en què es tractaran els temes de salut, educació, lleure, família, alimentació o emocions. Durant l jornada es podrà visitar l'exposició dels 25 anys dels projectes d'infància de Creu Roja Manresa, que a partir del 17 de maig estarà a la sala de La Plana de l'Om durant quinze dies, llevat del del la jornada. La inauguració serà el dia 17 a les 6 de la tarda.

Llista d'espera

Aquest matí de divendres, Miquel Riera, president de Creu Roja Manresa, i la tècnica Meritxell Prat, han presentat a jornada i han fet balanç dels 25 anys de projectes. Riera ha destacat que, com tothom, ells també han notat les retallades fruit de la crisi, però que han pogut sobreviure perquè, amb els anys, han sabut capgirar els números de l'entitat. Si abans la part més important la conformava el que rebien de les institucions, ara «el 70% o més ve de recursos propis. Això ens permet treballar amb el mateix pressupost que teníem abans. Hem suplert el que no ens arriba amb el que ens aporta la gent del carrer, les empreses...», ha explicat Riera. Malgrat aquesta bona notícia, ha remarcat que mai no és suficient. Per exemplificar l'increment de la demanda, Prat ha comentat que, «si abans amb un Casal-Ot n'hi havia prou, ara al barri vell en necessitaríem quatre perquè sempre hi ha llista d'espera». Per a Riera, si bé «nosaltres no som la solució», sí que són una eina imprescindible per aportar normalitat a uns infants i joves que per circumstàncies diverses no la poden tenir. Un bon exemple dels bon resultats dels projectes és que els usuaris de JNA estan federats per jugar a la lliga escolar de la comarca de futbol sala i «normalment cada any són els que s'emporten el premi al club més esportiu», ha remarcat Riera.

Dissabte a la tarda, si el temps ho permet, l'entitat organitza la festa del voluntariat.