La geganta Pubilla celebrarà diumenge 65 anys de vida sense cap perspectiva de jubilar-se. Tretze colles geganteres d'arreu del país l'acompanyaran en el seu aniversari en una cercavila que recorrerà el Passeig i, a Sant Domènec, protagonitzarà un ball que només s'ha pogut veure fins ara dues vegades en tota la història, acompanyada de dansaires de l'Esbart Manresà. La protagonista de la festa també estrena diumenge una nova perruca.

La geganta Pubilla de Manresa es va estrenar l'any 1951. Per celebrar el seu 65è aniversari, els Geganters de Manresa han preparat una festa al centre de la ciutat, aquest diumenge, a la qual participaran gegants d'arreu del país.

La jornada s'iniciarà amb la plantada dels gegants, a les 11 del matí, a Casa Caritat. Fins ara hi ha confirmada l'assistència de tretze colles geganteres, d'indrets com ara Barcelona, l'Hospitalet, Montblanc, Guissona, Capellades o Sant Julià de Lòria (Andorra), entre altres. També hi haurà altres gegants de barris i entitats de Manresa, i de diverses poblacions de la comarca.

Els gegants es traslladaran fins a la Bonavista, on s'iniciarà una cercavila, que recorrerà tot el passeig de Pere III, fins a Sant Domènec. Un cop allà, al voltant de les 12 del migdia hi haurà els actes centrals.

El punt culminant serà la ballada de La Dansa de la Pubilleta, que es podrà veure per tercera vegada a la història: només es va fer en l'estrena de la Pubilla, el 1951, i en la commemoració dels seus 50 anys, el 2001. En la dansa, la geganta Pubilla balla acompanyada de dansaires de l´Esbart Manresà de l´Agrupació Cultural del Bages. Es tracta d´una composició musical de Francesc Juanola i coreografia d´Antoni Reguant, i va ser creada especialment per a la festa de l´estrena de la pubilla, el 21 d´octubre de 1951.

El gegant Hereu no acompanya la Pubilla en aquest ball i de fet no serà present a la festa, pel fet que la seva creació és posterior, i per tant ell tampoc no va assistir a l´estrena d´aquest ball. Sí que hi seran el Gegant i la Geganta de Manresa.

Amb motiu de l´aniversari, la Pubilla estrenarà una nova perruca, amb un pentinat similar a l´actual, ja que la que duia fins ara ja estava en males condicions.

Posteriorment hi haurà els parlaments de la jornada, a la qual participarà l´alcalde de Manresa, Valentí Junyent. També hi serà present la regidora de Cultura, Anna Crespo. El lliurament de records a les colles geganteres participants i la ballada dels gegants clourà la festa.

La geganta Pubilla, 65 anys representant la ciutat

La geganta Pubilla es va estrenar el 21 d´octubre de 1951. Era una nova figura que va crear el Gremi de Sant Lluc i que va ser presentat amb una gran festa popular. Des d´aleshores, la Pubilla forma part activa de la imatgeria de la ciutat i participa als actes de protocol i festius que tenen lloc a la ciutat. Així mateix, juntament amb l´Hereu, és l´encarregada de representar la ciutat de Manresa en les múltiples trobades geganteres que es fan arreu de Catalunya.

La Pubilla es va crear a partir d´un projecte i disseny d´Anselm Corrons, membre actiu del Gremi de Sant Lluc. El cap i les mans són de cartó pedra i la seva estructura interior està formada per un cavallet de quatre barres de fusta. La seva alçada inicial era de 3 metres, però l´any 1974, arran de la creació de l´Hereu, es va fer créixer fins als 3,23 actuals, i pesa 40 quilos. Pel que fa al nom, si bé inicialment es parlava de La Geganteta, va rebre el nom oficial de La Pubilla del Pla de Bages, si bé arreu es coneix simplement com a geganta Pubilla.

La seva estrena, el 21 d´octubre de 1951, va anar acompanyada d´una gran festa popular i va aplegar una gentada, durant tot el dia. La nova geganta va ser apadrinada pels Gegants de Barcelona, i colles d'arreu de Catalunya van participar a la festa. Fins i tot es va instal·lar una falla del Gremi de Sant Lluc a la plaça Major, que es va cremar en el final de festa, alhora que s´encenia un gran castell de focs.

La figura més antiga, després dels Gegants

Els gegants de Manresa estan formats pel Gegant i la Geganta (la parella vella té uns 175 anys de vida, i la parella nova es v a estrenar per la Festa Major de 1982); la Pubilla, estrenada el 1951; l´Hereu, estrenat per la Llum de 1974; i la parella de Gegantons, estrenats per la Festa Major de 1995. A banda d´aquests gegants de titularitat municipal, n´hi ha de diversos barris de la ciutat i d´entitats i escoles.