Fa 25 anys que Creu Roja va engegar el primer projecte d´atenció a la infància i adolescència en risc, la ludoteca Ludugurus. Des d´aleshores, la demanda no ha parat de créixer, i el que és més greu, els darrers anys, a les mancances en els àmbits educatiu i social dels nens i joves atesos s´hi han afegit que no tenen les necessitats bàsiques cobertes. Per compensar-ho, el projecte Joves Nucli Antic (JNA) els dóna berenar, i el Casal-Ot ha recuperat el sopar que va deixar d´oferir temps enrere.

Només com a dada, la ludoteca per a infants i adolescents de 5 a 14 anys va començar fa 25 anys amb una vintena d´usuaris els primers cursos que van anar augmentant i que el 2011 es van disparar a més de 100 i el 2015 van arribar a la xifra rècord de 145. El centre obert Casal-Ot, que funciona de manera diària fa 23 anys i els caps de setmana des d´en fa dos, atén infants de 3 a 12 anys i, tot i disposar d´unes places limitades, també ha anat a més. Pel que fa al projecte d´educació en medi obert Joves Nucli Antic (JNA) per a adolescents de 12 a 16 anys, centrat en la pràctica esportiva i que té deu anys de vida, no baixa del centenar.

Aprofitant aquest quart de segle, Creu Roja ha volgut aturar-se per agafar idees de cara als propers anys. Ho farà mitjançant la jornada «Una mirada al futur», que tindrà lloc el 20 de maig al Museu de la Tècnica adreçada a les persones interessades en l´atenció a la infància i adolescència en risc. Inclourà xerrades de Màrius Martínez, degà de la Facultat de Ciències de l´Educació, i del periodista Carles Capdevila, que darrerament es prodiga molt a Manresa; les experiències de professionals de l´entitat, i una sobretaula de treball, «L´hora del cafè», per tractar sobre salut, educació, lleure, família, alimentació i emocions. La intenció és que les conclusions que en surtin donin forma a projectes de l´entitat de cara al 2017 en l´àmbit de la infància i la joventut.

També inclourà una exposició dels 25 anys dels projectes d´infància de Creu Roja, que a partir del 17 de maig i durant 15 dies, llevat del dia de la jornada, estarà a la sala de La Plana de l´Om, i que han ajudat a realitzar usuaris actuals i antics treballadors, voluntaris, usuaris i famílies. Les inscripcions per a la jornada (17 euros) es poden fer fins dimarts a la web de Creu Roja Manresa. Ahir, la van presentar el president de l´entitat, Miquel Riera, i Meritxell Prat, que és tècnica d´infància i responsable del projecte JNA.