La UPC de Manresa va cloure dissabte l'activitat de promoció de les matemàtiques 7demates per oferir eines i estímuls a estudiants que tenen talent per les matemàtiques i amb l'objectiu de motivar-los a gaudir-ne i mostrar el seu potencial. Al llarg d´aquest curs s'han organitzat activitats per un grup de nois i noies de 2n i 3r d´ESO.

La responsable de l'activitat, Montserrat Alsina, ha explicat que és la primera vegada que un projecte d´aquestes característiques es realitza a Manresa. Des de la Societat Catalana de Matemàtiques i la Feemcat s´organitzen altres activitats generals com les proves Cangur i Fem Mates, però les que serien d´aquest estil tenen lloc sobretot a Barcelona i a les seus de les altres associacions, concentrades a Lleida, Tarragona-Reus i Girona, amb alguna activitat també al Maresme.

Buscar la igualtat d´oportunitats en el territori va ser, segons Montserrat Alsina, una de les principals motivacions per engegar el projecte. «Si posem sobre un mapa de Catalunya les activitats que es fan per estimular el talent i aprofundir en matemàtiques, per potenciar les aptituds científiques, es veu clar que cal potenciar la Catalunya central», assegura.

Alsina ha explicat que «A Manresa i el seu entorn hi ha talent. Això ja ha quedat palès al llarg dels anys, en que nois i noies de la comarca reben premis i són finalistes a nivell de Catalunya en diverses activitats i convocatòries, i la gent ho sap i ho valora. Per això en el fons no ens havia de sorprendre, quan a inicis de curs es va engegar aquest nou programa, que va tenir un èxit espectacular de pre-inscripcions en només una setmana, entre les que se´n van seleccionar 27». Alsina afegeix que «està clar que vam triar talent, perquè més de la tercera part dels participants han estat destacats en el millor 5% de la prova Cangur del seu nivell, però ens va saber greu deixar gent interessada fora i segurament aviat convocarem una activitat extra».

La responsable de l'activitat remarca que el muntatge del projecte és ben manresà i és per això que el seu títol justament és 7demates, com explica Albert Armenteras, professor jubilat del Peguera i coordinador també del projecte, «per fer referència a que som la regió 7 i també a aquests joves que tenen set de matemàtiques».

El programa s´ha dut a terme gràcies a la implicació de professorat de secundària que voluntàriament ha dedicat temps i energia a preparar i impartir les sessions. La UPC a Manresa ha donat suport al projecte perquè aprendre a resoldre problemes és la llavor de l´enginyeria. La professora de la UPC Montserrat Alsina, que n´ha estat la impulsora i coordinadora, destaca també que és important col·laborar plegats el professorat de secundària i el d´universitat, ja que «tenim visions, experiències, recursos i metodologies complementàries, de manera que ens enriquim mútuament».

Congrés d'educació matemàtica

El projecte es presentarà al Congrés Català d´Educació Matemàtica, que tindrà lloc a Barcelona aquest proper juliol.

Les sessions han estat diverses i han permès descobrir propietats dels nombres enters i fer sumes infinites a base de construccions de daus i castells de cartes; contrastar quins daus estan trucats o detectar quan el NIF, o un altre codi, està equivocat; resseguir una part de l´evolució de la criptografia i xifrar i desxifrar missatges. També s'ha fet màgia matemàtica, aquells trucs, que no són trucs, que funcionen sempre i deixen el públic bocabadat.

Justament la màgia va ser el tema de la setena i última sessió el passat cap de setmana. En primer lloc els nois i noies van gaudir d´un taller en que van aprendre trucs, entenent les matemàtiques que hi ha al darrere, de la mà de Sergio Belmonte, professor de secundària de Vilafranca, que confessa que es va posar en el món de la màgia per motivar als alumnes, per la curiositat que els provoca.

Sergio Belmonte va ser també l´encarregat de despertar aquesta curiositat en els pares i mares dels participants amb la xerrada espectacle "Les matemàtiques en la màgia i viceversa", en la que tots, joves i adults van aprendre trucs i matemàtiques.

Els participants van recollir el seu diploma, però demanaven més sessions. Potser per això van estar tan atents a la cloenda institucional, amb Rosa Argelaguet, directora de l´EPSEM, com a amfitriona. Hi van participar Antoni Massegú, director del Serveis Territorials, en nom del departament d´Ensenyament de la Generalitat; Mercè Rosich, regidora d´Ensenyament i Universitats de l´ajuntament de Manresa, i Iolanda Guevara, vicepresidenta de la Societat Catalana de Matemàtiques, que gairebé ja els va prometre la continuació.

Tots els membres de la taula van agrair al professorat la seva empenta i dedicació, i van felicitar als participants, pel seu entusiasme, talent i dedicació a les matemàtiques. A més, els van demanar que ho transmetessin als seus companys a les aules, i que invertissin en el seu futur, en clau de ciència i progrés, que és el que necessita Catalunya.

Veredicte del logotip

En el transcurs de l´acte es va fer públic el veredicte del concurs pel logotip del projecte. La guanyadora va ser Pilar Boldo, professora de secundària resident a Barcelona, que va conjuminar de manera molt elegant i creativa el nom de 7demates amb el nombre Pi, tot un símbol matemàtic.

En el jurat, a més de membres de la taula de cloenda, hi havia participat també el conferenciant Sergio Belmonte, en representació del Museu de Matemàtiques de Catalunya, en Jaume Gubianas, dibuixant i il·lustrador professional, i Marc Marcè, director de Regió7.

Val a dir que el concurs pel logotip i el programa 7demates en sí mateix, tot i que sembla que sovint les matemàtiques espanten, va aconseguir la complicitat de diverses associacions culturals i esportives, com el Kursal i el Basquet Manresa que es van convidar amb uns vals per entrades, i empreses particulars i comerços, que els van regalar material escolar, els van convidar a esmorzar o fins i tot a un frankfurt.