La UPC de Manresa va cloure dissabte passat l'activitat de promoció de les matemàtiques 7demates per oferir eines i estímuls a estudiants que tenen talent per les matemàtiques.

Al llarg d'aquest curs s'han organitzat activitats per un grup de nois i noies de 2n i de 3r d'ESO. La investigadora matemàtica manresana Montserrat Alsina ha explicat que és la primera vegada que un projecte d'aquestes característiques es fa a Manresa. El projecte es presentarà al Congrés Català d'Educació Matemàtica.

Les sessions han permès descobrir propietats dels nombres enters i fer sumes infinites a base de construccions de daus i de castells de cartes; contrastar quins daus estan trucats o detectar quan el NIF, o un altre codi, està equivocat; resseguir una part de l'evolució de la criptografia i xifrar i desxifrar missatges. També s'ha fet màgia matemàtica, aquells trucs, que no són trucs, que funcionen sempre i que deixen el públic que els veu bocabadat.

Justament la màgia va ser el tema de la setena i última sessió el cap de setmana passat. En primer lloc, els nois i noies van gaudir d'un taller en què van aprendre trucs, entenent les matemàtiques que hi ha al darrere, amb Sergio Belmonte, professor de secundària de Vilafranca, que confessa que es va posar en el món de la màgia per motivar els alumnes, per la curiositat que els provoca.

En el transcurs de l'acte es va fer públic el veredicte del concurs per al logotip del projecte. La guanyadora va ser Pilar Boldo.

En el jurat, a més a més de membres de la taula de cloenda, hi va participar Sergio Belmonte, en representació del Museu de Matemàtiques de Catalunya; Jaume Gubianas, que és dibuixant i il·lustrador professional, i Marc Marcè, director de Regió7.